СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В 50 училища в страната ще бъдат изградени физкултурни салони
 Facebook

В 50 училища в страната ще бъдат изградени физкултурни салони27.02.2020 / 16:23 - CityBuild.bg

400 са учебните заведения, които нямат закрито място за спорт.

 

Правителството отпусна 25 млн. лева за изграждане на физкултурни салони. Училищата, в които те ще бъдат изградени и оборудвани, са включени в списък, одобрен от министъра на образованието и науката. Основните критерии, по които са избрани, са най-вече брой ученици, които нямат условия за практикуване на часове по физическо възпитание и спорт. Под внимание е взето и дали има възможност за изграждане на физкултурен салон на територията на училището.

 

Списъкът е от 50 училища, от които 39 са общински, а 11 са държавни. Най-голямото е в Пловдив - СУ „Найден Геров“ с 1292 ученици, най-малкото е в Асеновград - ОУ „Ангел Кънчев“ с 393 ученици. С реализирането на този първи етап на програмата ще бъдат обхванати 30 554 ученици.

 

Вече има създадени идейни проекти за изграждане на физкултурни салони, като прогнозната максимална цена е до 1 милион лева за всеки с включено пълно оборудване и климатизация. Цената на всеки салон зависи напълно от адаптацията към съответния терен и потребностите на всяко едно училище.

 

Реализирането на проекта за изграждане на физкултурен салон във всяко от тези училища ще зависи основно от училищното ръководство, от ръководството на общината, в която се намира училището, и от изпълнителя на проекта.

 

Проектът предвижда напълно оборудвана зала с от две до четири съблекални, две учителски стаи, треньорска стая, съдийска стая и складово помещение. Салонът е с височина от осем метра и обща квадратура на игралното поле от 500 до 700 квадратни метра в зависимост от нуждите и възможностите на училището. Размерът на административната част – от 150 до 220 кв. м.

 

По думите на спортния министър, до двадесет дни се очаква проектите да бъдат напълно и подробно разработени. След това те ще бъдат изпратени за съгласуване до съответните общини, в които ще бъдат изградени физкултурните салони.

 

Успоредно със срока за съгласуването ще вървят и процедурите за избора на изпълнител по съответните места. Избраните изпълнители на проектите ще получат напълно и подробно изработен и съгласуван със съответната община проект, който ще бъде готов за изпълнение. “Надяваме се до една година да открием първите физкултурни салони по програмата.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано