СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Училище, направено от слама
 Facebook

Училище, направено от слама30.12.2019 / 10:00 - Citybuild.bg

Представяме ви един от концептуалните проекти за 2019 г.в класация на Dezeen.

 

Индийското архитектурно бюрос Nudes е разработило концепция за сграда на средно училище в Малави, изградено от модулна дървена конструкция и извити стени, направени от бали слама.

 

 

Nudes, водени от архитекта Нуру Карим, създават концепцията за училището „Straw Bale" за архитектурния конкурс Archstorming, от името на неправителствена организация, наречена Active Africa. За място на училището е избрано мисионерска общност на 10 километра източно от езерото Малави и на около 30 километра западно от горския резерват Нтчиси.

 

 

Важно условие в конкурсното начало е да бъдат използвани местни за региона материали и строителни системи. Други ключови изисквания  са  устойчивостта и необходимостта от модулни решения, което да даде възможност училището  да бъде изградено поетапно за няколко години. Необходимо е да съществуват и различни по тип и предназначение пространства като класни стаи, офиси, компютърни стаи, библиотеки, лаборатории и жилищни звена за студенти и учители, както и външни пространства за животни и малко селско стопанство.

 

 

Предложението на Nudes се основава на модулна рамка от дървен материал, включваща серия от дървени A-рамки, подобни на стълба. Рамките са подредени линейно, за да създават форми, които се различават по височина и ширина.

 

Модулната структура включва хоризонтални протектори, които поддържат бали сено, използвани за формиране на външната обвивка на сградата.

Стълбите се отварят, за да създадат пространства, приспособяващи различните програмни функции на училището и да осигурят естествена светлина, и вентилация.

 

 
още от Новини

още от Любопитно