СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
43-то училище в София ще придобие статут на паметник на културата
 Facebook

43-то училище в София ще придобие статут на паметник на културата17.09.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Възстановяването на сградата бе един от най-трудните проекти в район "Илинден".

 

По време на реконструкцията, която приключва, сградата на булевард „Сливница" (позната като старото Военно окръжие) бе възстановена максимално в автентичния си вид, с акцент енергийна ефективност. Корпусът включва 6 класни стаи, 2 художествени ателиета, учителска стая, спортна зала, столова за хранене за над 70 деца и библиотека в подпокривното пространство. Изграден е и асансьор за достъпна среда. Проектът за реконструкция е на "Тилев Архитекти".

 

 

"Тази красива сграда е създадена преди 110 години от българските бежанци от Македония, преселили се в този софийски квартал. Били са бедни хора, но са събрали пари, за да си постоят училище" - каза столичният кмет Фандъкова при посещението си в училището ден преди началото на учебната година. "Ще настояваме сградата на 43-то училище в София да придобие статут на паметник на културата, тъй като е една от малкото запазени постройки след Втората световна война, които дават облика на София - наред с Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание, Централната баня и Халите", каза Йорданка Фандъкова.

 

 

Реконструкцията на училището е направена по ОП „Региони в растеж". След обновяването сградата ще бъде предоставена отново на 43 ОУ - като нов корпус за обучение.

 

 
още от Новини

още от София