СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Училищна библиотека ще изграждат към 192 СУ „Христо Ботев“ в с. Бистрица
 Facebook

Училищна библиотека ще изграждат към 192 СУ „Христо Ботев“ в с. Бистрица13.02.2019 / 10:38 - CityBuild.bg

Проектът предвижда надстрояване на една от сградите на училището с втори етаж.

 

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова проведе работна среща за обсъждане на проект за изграждане на училищна библиотека към 192 СУ „Христо Ботев“ в с. Бистрица. В срещата участваха Василка Ванчева – зам.-председател на Асоциация „Българска книга“, зам.-кметовете на София Ирина Савина и Тодор Чобанов, кметът на район "Панчарево" Димитър Сичанов, кметът на с. Бистрица Николай Гюров и директорът на училището Лилия Николова.

 

Проектът се реализира по идея на кмета Йорданка Фандъкова и на Асоциация „Българска книга“ с активното участие на Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта на проекта е да бъде изградена училищна библиотека, която да отговаря на всички съвременни насоки за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA) и ЮНЕСКО. По-късно моделът ще бъде използван за разкриване на нови библиотеки в други училища. Изискванията са свързани както с площта, така и с броя на библиотечните единици на ученик, с броя компютри, организация на работните места на учениците и читалнята.

 

Проектът предвижда надстрояване на една от сградите на училището с втори етаж.

 

 

Металната конструкция изцяло опасва съществуващата сграда. В подпокривното пространство ще бъде разгърната многофункционална площ за разполагане на библиотеката и читалнята. Пространството предполага четене на книги от хартиен носител, но дава възможността за използване и на електронни формати. Важен елемент в проекта е естественото осветление. Новото културно пространство ще може да се ползва както от учениците на 192. СУ „Христо Ботев“, така и от всички деца в с. Бистрица.

 

 

Архитектурният проект е направен безвъзмездно от арх. Александър Генчев и арх. Иглика Люцканова - сертифициран дизайнер на пасивни къщи /SolAir Architects/, арх. Румен Несторов /"Лоел" ООД/, арх. Енрико Репуц /"Стивън Лийч Асосиейтс България" ООД/ и арх. Милен Тодоров /"НикиЛоз" ЕООД/.

 

 
още от Новини

още от АРТ