СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Учредява се „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД
 Facebook

Учредява се „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД15.07.2020 / 18:10 - Citybuild.bg

Дружеството ще извършва дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането на националното лечебно заведение.

 

Министерският съвет прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, гр. София. Предметът на дейност на дружеството е извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект от национално значение: „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“, както и всякаква друга, незабранена от закона дейност. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на здравеопазването.

 

Дружеството е с капитал в размер на 100 000 000 лв., формиран чрез парична вноска на държавата, внесена, както следва: 30 000 000 лв. - към момента на вписване на дружеството; 50 000 000 лв. - до 1 година след вписването на дружеството; и 20 000 000 лв. - до 2 години след вписването на дружеството. Средствата, необходими за изграждане на Националната педиатрична болница, са предвидени по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 година и в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г.

 

По този начин се създава единна структура, която да осъществява организацията и контрола по изграждането на Националната детска болница, до завършването й като строителен обект, окомплектоването й с оборудване и медицинска апаратура и превръщането й в готовност за работа като лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения.

 

Припомняме, че инициативата „За истинска детска болница" поиска Обществен съвет с реални правомощия за детската болница, след като министърът на здравеопазването отхвърли предложението на гражданската инициатива за управление на процеса. Предложението й беше внесено в Министерския съвет, като искането е Общественият съвет да участва реално в изработването на концепция за модерно детско здравеопазване и качествена детска болница.

 

 
още от Новини

още от София