СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Учредиха комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска
 Facebook

Учредиха комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска02.07.2019 / 17:12 - CityBuild.bg

Предвижда се изграждане на Алея на владетелите по протежение на старинния път до Голямата базилика, както и реставрация на Източната порта на каменната крепостна стена.

 

Днес в Българската академия на науките (БАН) бе учредено сдружение с нестопанска цел „Национален инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска“. Предметът на дейност на Сдружението е консервация, възстановяване, експониране, социализиране и популяризиране на християнски храм – Голямата базилика в Плиска, Манастирския комплекс и церемониалния път до храма. Проектът предвижда изграждане на Алея на владетелите по протежение на старинния път до Голямата базилика, както и реставрация на Източната порта на каменната крепостна стена. Идеята на инициативния комитет е мястото да се превърне в символ на българската духовна идентичност и държавност.

 

 

За председател на Управителния съвет на „Национален инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска“ с пълно мнозинство беше избран акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН и бивш министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на премиера Бойко Борисов. За зам.-председатели бяха избрани инж. Симеон Пешов, почетен председател на Камарата на строителите в България, и проф. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. В Управителния съвет влизат още акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, арх. Георги Бакалов, бивш председател на УС на Съюза на архитектите в България, арх. Лидия Станкова, директор дирекция в КСБ, и изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, който бе избран и за изпълнителен директор на Сдружението.

 

 

В инициативния комитет са още акад. Антон Дончев, проф. д-р Любен Тотев, ректор на МГУ, проф. д-р мат.н. Михаил Константинов, акад. Ячко Иванов, председател на Научно-техническия съюз по строителство в България, проф. д.ф.н. Атанас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Бранимир Ботев, директор на Европейския институт за стратегически анализи, Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание, арх. Юлий Фърков, арх. Христо Ганчев, доц. д-р Христо Смоленов, инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“, видни общественици и представители на научната общност, главни редактори на медии, представители на творчески и браншови сдружения и др.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано