СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Улица "Малко Търново" като символ на София
 Facebook

Улица "Малко Търново" като символ на София17.05.2019 / 10:21 - CityBuild.bg

Изложба представя историята й, а дискусия - проект за обновяването й.

 

Ул. "Малко Търново" е едно от най-емблематичните места и най-късата пешеходна улица в центъра на София, която крие множество спомени за историята на града. На своите скромни 60 мeтра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимият му бар “Луна”. На улицата до ден днешен е и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Проектът за обновяване на улицата включва реновиране и подмяна на захабени настилки, ново осветление и елементи, почистване на фасади и окабеляване, но и създаване на информационна система, съживяваща разкази от различни епохи в развитието на София като столица на България. Проектът се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет с безвъзмездната подкрепа на строително-инвестиционната компания BLD и архитектурното студио Atelier Serafimov Architects – дарители на проекта.

 

 

Проектът беше представен за първа дискусия на 20 март в бившия бар “Луна” с участието на кмета на София, интелектуалци, творци, учени, историци, представители на институциите в околните сгради - Младежки театър “Николай Бинев” и Държавна агенция „Архиви“, и др. Събраната от тях обратна връзка бе отразена и ревизираният проект ще бъде представен за широка дискусия с гражданите на София и заинтересованите страни на 20 май от 18 часа с участието на кмета на Столична община, главния архитект на София, историкът проф. Николай Поппетров, авторът на проекта за обновяване aрх. Радо Серафимов, Димитър Савов от BLD – дарители на проекта, и ръководителят на проекта за ориентация и визуална комуникация към основните туристически обекти в София Филип Бояджиев. Обратна връзка за проекта може да бъде изпращана до 5 юни на building.difference@bld.bg.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Изложбата ще представи проекта за реновиране и събраната историческа информация за важни моменти от историята на София, концентрирани по протежението на ул. "Малко Търново". Изложбата може да бъде разгледана от 20 май до 5 юни в галерия “Архиви” на ул. “Московска” 5.

 

 

Проектът за обновяване на ул. "Малко Търново" и визуализиране на историческия разказ по протежение на улицата се случва в рамките на инициативата Building Difference - социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на публични пространства в София. Проектите в инициативата обединяват местни общности, професионалисти, активни организации, студенти и институции да работят за общи каузи в различни квартали и райони на София. В първото пилотно издание на инициативата през 2018 г. студенти в първи курс "Архитектура" от УАСГ създадоха нови публични места в "Лозенец" заедно с хората от квартала и работиха по реални казуси от градската среда като част от официалната си лятна практика. През тази година освен дарението за ул. "Малко Търново", BLD инициира още няколко проекта за споделени публични пространства в квартали на града, в които компанията инвестира.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от София