СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Улица "Малко Търново" в София ще е готова в началото на октомври
 Facebook

Улица "Малко Търново" в София ще е готова в началото на октомври12.09.2019 / 17:26 - CityBuild.bg

Тогава ще бъде представен и проект за визуализиране на емблематични истории и градки легенди, които малката уличка крие.

 

Обновяването на най-късата пешеходна улица в центъра на София - "Малко Търново", което се осъществява в резултат на публично-частно партньорство между Столична община и строително-инвестиционната компания BLD, продължава и ще завърши в първите дни на октомври.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

По време на ремонтните дейности бе разкрита археология, за която се проведе проучване от комисия на Министерство на културата. Разглеждането на архологията от комисията и представители на Музея на историята на София установи, че откритата стена е част от късноосмански зид. На среща с медиите в началото на август зам.-кметът по “Култура, образование и спорт” на СО доц. д-р Тодор Чобанов заяви, че археологическата находка трябва да бъде консервирана, след което ще продължат ремонтните дейности на улицата.

 

Проектът за обновяване на градската среда се реализира от BLD като дарение към Столична община, а самият проект за ремонта е дарен от Atelier Serafimov Architects. Инициативата е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София.

 

Освен реновиране и подмяна на захабени настилки по протежението на улицата, ново осветление и елементи, почистване на фасади и окабеляване, инициативата включва и създаване на информационна система, която ще представя разкази от различни епохи на София по протежението на улицата. Проектът за визуализиране на историческия разказ се разработва от екипа – автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София, и ще бъде представен с отварянето на обновената улица.

 

Работата по тази визуална система започна с историческо проучване и изложба в галерията на Държавна агенция “Архиви”, представяща важни исторически разкази и градски легенди за улицата. След това през лятото се проведе и работилница с техниките на дизайн мисленето и включващия дизайн, в която взеха участие хора с различни професии и опит.

 

Задача на информационната система е да съхранява и разказва историите и легендите на улицата на жителите и гостите на София и да превърне ул. "Малко Търново" в още по-любим и емблематичен символ на града. На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.

 

 
още от Новини

още от София