СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Умните сгради стават още по-умни с помощта на Изкуствен интелект
 Facebook

Умните сгради стават още по-умни с помощта на Изкуствен интелект04.04.2018 / 13:29 - CityBuild.bg

Революционно решение анализира информация за това къде и как хората използват пространството.

 

PointGrab, една от компаниите в съвместните технологични предприятия на АББ (ABB Technology Ventures, ATV), е разработила революционно решение, което използва Изкуствен интелект, за да подобрява ефективността на автоматизацията на търговски сгради. Решението открива и анализира информация за това къде и как хората използват пространството, без да нарушва неприкосновеността на личното им пространство.

 

Сензорната платформа на PointGrab се нарича CogniPointTM. Тя използва високо интелигентни сензори, базиращи се на изображения, и се свързва с облачната система за управление. Платформата оптимизира използването на работни станции, офиси и заседателни зали, като регулира осветлението, отоплението, вентилацията и климатизацията в тях. По този начин например технологията дава възможност на компаниите и организациите да активират осветлението и отоплението само когато е нужно: когато хората реално са в помещенията. 

 


Сензорната платформа CogniPointTM прави всичко това, като използва технология за задълбочено учене и компютърно зрение. Сензорите, монтирани на тавана на работното място, улавят присъствието, местонахождението и броя на хората, след което изпращат анализираните данни по сигурна, криптирана връзка до облачната система за управление на CogniPoint. Тази облачна система за управление контролира жизнения цикъл на сензора, взаимодействайки си с платформи и приложения на трети страни, а всички анализи се извършват вътре в сензора, така че никакви изображения не се изпращат или съхраняват. По този начин не се накърнява неприкосновеността на личното пространство.Решението на PointGrab може да спести до 30% от годишните разходи за офис пространство. Данни от сектора показват, че около 40% от офис пространството не се използва през цялото време и че с помощта на технологията на PointGrab, офис пространството може да бъде оптимизирано драстично, довеждайки до значителна възвращаемост на инвестициите. 

 

Предвид факта, че 60% от компаниите планират да приемат гъвкави стратегии за работните места до 2020 г., нуждата от информация за работната сила става все по-голяма. Допълнителните приложения за медицинските системи за известяване и анализите на търговията на дребно могат да дадат на PointGrab достъп до един още по-голям пазар, който може да е на стойност 80 млрд. щатски долара до 2021 г.

 

 
още от Новини

още от Любопитно