СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Устойчив живот в Куполна къща
 Facebook

Устойчив живот в Куполна къща07.03.2019 / 14:35 - CityBuild.bg

За дървените хармонизиращи сгради разказаха арх. Стефан Вълканов и инж. Алина Попова на форума „Съвременни архитектурни практики в България“.

 

За устойчивия модел на живот в Куполна къща разказаха вчера арх. Стефан Вълканов /SVArchitects/ и инж. Алина Попова /„Сферата 123"/ по време на форума в рамките на АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА в Интер Експо Център.

 

Основната идея на проекта е, че живеем в среда с все повече отрицателно въздействие - облъчвания от полета на телефони, електрически и радио мрежи, замърсяване на въздуха, водата, земята. Това изисква търсене на пътища за подобряване на средата за обитаване. Според арх. Вълканов и инж. Попова решения има и едно от тях са дървените енергоефективни куполни къщи. Те съчетават най-модерни технологични решения и дават огромни предимства в повишаване на екологията и комфорта на живот, намаляване на енергийните разходи, хармонизиране телата на хората.

 

 

С какво е специален този модел дървена куполна къща?

 

Хармонизиращо въздействие

 

Всяка такава дървена къща представлява стратодезически купол, т.е., такъв, който има осова симетрия. Доказано е, че най-хармоничната форма за живот е сферичната. Подсъзнателно тя се възприема като идеалната защита. Липсата на остри ъгли създава приятна чиста енергия. В една къща със сферична форма енергиите от всички посоки се сливат хармонично в центъра - резултат от което е съвършеният енергиен баланс. Вътрешната енергия на куполните къщи е уникална, тъй като всички основни жизнени потоци се разпределят по балансиран начин.

 

Формата на куполните къщи е съвършена. При създаването им е приложен принципът на златното сечение, а домът, създаден съгласно златната пропорция, хармонизира обкръжаващата природа и човека. Освен това, прилагайки принципа на златното сечение, се увеличава обемът на вътрешното пространство, сравнено с обема на половин сфера, а това дава огромно предимство за организация  на първия етаж и създава хармонично пространство на втория, като се запазва полезната площ.

 

Сигурност 

 

Единната цялостна дървена конструкция във формата на сфера е надеждна и се отличава с изключителна сеизмична устойчивост поради това, че конструктивното натоварване се разпределя равномерно, което е важно за земетръсни райони. 

 

Енергийна ефективност

 

Формата на всяка дървена куполна къща е основен фактор, обуславящ рационално използване на материалите и енергийна ефективност на конструкцията. Колкото по-малка е площта на ограждащите повърхности, толкова по-голяма е енергийната ефективност. Сферата е с най-малко отношение на площта на външните стени към вътрешния обем на сградата сред всички фигури с еднакъв обем. Това качество на куполната форма, съчетано с прецизно проектирани системи и използването на съвременни материали и технологии, позволява да се минимизират разходите за климатизация до 40% в сравнение с квадратна, правоъгълна или друга форма къща. 

 

В разработката на конструкцията на дървена куполна къща с помощта на специализиран софтуер се прилага стандарт пасивна къща.  Тази мярка води до много ниско енергопотребление, което от своя страна прави тези сгради много подходящи за използването на ВЕИ (въобновяеми енергийни източници). Съчетаването на пасивна сграда с ВЕИ прави сградата енергонезависима.

 

 

Здравословен микроклимат 

 

Благодарение на обтекаемостта на стените на дървена куполна къща (формата им предизвиква най-малко съпротивление в средата, през която преминават) се постига  естествена циркулация на въздуха и се създава здравословен микроклимат. Също така за чистотата на въздуха допринасят материалите, от които е изградена къщата и интелигентна система за вентилация на помещенията.

 

Индивидуалност 

 

Липсата на вътрешни носещи стени дава свобода за уникално решение на интериора. Огромният обем от въздух в помещенията и визуалната връзка с небето и околната природа довеждат до ново измерение, много различно от познатото досега усещане за ниски тавани и ъгли, присъстващи в повечето апартаменти.

 

 

Внедряването на тази технология ще позволи повишаването на стандарта на живот на много хора с различни финансови възможности и отговаря на модерните тенденции на енергоефективен и здравословен устойчив начин на живот. Формата на къщите позволява нов поглед към изграждане не само на еднофамилни къщи, но и на детски лагери, вилни селища, басейни, оранжерии, бани, парници, павилиони, магазини, кафенета, видеозали, фитнесцентрове, офиси и др. Конструкцията на куполните къщи позволява те да бъдат монтирани върху най-разнообразни почва и релеф много по-лесно и по-бързо в сравнение с конвенционалното строителство. 

 

 

*Текстът е по публикация в interior.jilishta.com.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно