СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Уточняват чий е колекторът под пропадналия тротоар при МА в София
 Facebook

Уточняват чий е колекторът под пропадналия тротоар при МА в София12.01.2021 / 13:29 - CityBuild.bg

Изяснява се и причината за пропадането на тротоар в пешеходната зона в центъра на Варна.

 

Вчера организацията „Спаси София" съобщи, че е пропаднал тротоарът при Медицинска академия, който беше изграден само преди месеци в рамките на строителството на новата линия на метрото. Според инж. Кирил Зайков от „Метрополитен" ЕАД в участъка на тротоара е била подменена само настилката, защото той не е съпътстващ метростанцията, а само тунелния участък, и в тази зона не е имало строителни работи. „За съжаление сега установяваме, че отдолу има стар кабелен колектор, който е в много лошо състояние - ерозирал, с пукнатини и разместени плочи и водата, която прониква, извлича земни маси и се е получило слягане на плочите. Често се натъкваме на такъв казус - експлоатационните дружества да не знаят какво имат в колекторите си и с какви съоръжения разполагат", каза той. От ЧЕЗ са заявили, че нямат съоръжения в колектора и че той не е собственост на дружеството. Престоят срещи с „Метрополитен" за изясняване състоянието на колектора. Ако кабелите са елиминирани, ще бъде премахнат сегашният слой, ще бъде запълнен с подходящи материали и тротоарът ще бъде възстановен, каза още Зайков.

 

 

От „Спаси София" коментират още, че това не е първият проблем до метростанцията, намираща се на ул. „Георги Софийски". Според организацията през август, дни преди откриването на новата линия на метрото, „Спаси София" сигнализира за пропадания на същия този тротоар, както и в съседната градинка, която в момента също има проблеми с отводняването. Там новопосадените фиданки са с над два метра под нивото на земята, което е ясен знак, че почвата в района на метрото не е добре укрепена и има опасност от срутвания, казват от организацията.

 

 

Също вчера стана ясно, че нов тротоар е пропаднал и във Варна. За това алармира фейсбук групата "Спаси Варна". Пропадането е в част от пешеходната зона на ул. "Михаил Колони" около Шишковата градинка в центъра на града, а по думите на живущ в района отдолу минава канализация. Този участък от улицата бе изцяло реновиран преди близо 2 години по проект „Естетизация и модернизация на градската среда", който се осъществяви с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж". От дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в Община Варна са обяснили, че екип на фирма ДЗЗД "Девня трейд зебра", която е извършила ремонт на ул. "Михаил Колони", е направил оглед на пропадналия участък. Причината се изяснява. Участъкът ще бъде ремонтиран веднага след като метеорологичната обстановка позволи. Ремонтът е за сметка на фирмата изпълнител, тъй като обектът е в гаранция.

 

 

Припомняме, че участъкът от Шишковата градинка до морската градина бе преасфалтиран повторно в края на февруари миналата година за сметка на изпълнителя заради некачествено строителство. През юни поройният дъжд отново стана причина за пропадане около шахта на тротоара в зоната на Шишковата градинка, където ремонтът все още не беше приключил. Пропадане имаше тогава и на пешеходната настилка - в зоната на площадното пространство в непосредствена близост до археологическите находки. А в средата на ноември пропаднаха част от паветата, разположени на самата Шишкова градинка.

 

 
още от Новини

още от София

още от Страната