СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Уволниха директора на ловно стопанство "Искър" заради незаконно строителство
 Facebook

Уволниха директора на ловно стопанство "Искър" заради незаконно строителство10.08.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Причината е строеж до язовира на територията на стопанството - от фирма "Био Майнинг".

 

Заради нерегламентирано строителство на учебен център в държавното ловно стопанство "Искър" е прекратен договорът за управление на директора инж. Атанас Дарелов, съобщи на 5 август пресцентърът на Югозападното държавно предприятие-Благоевград към Министерството на земеделието, храните и горите. В съобщението се посочва, че проверката е извършена по публикацията на съпредседателя на "Зелено движение" и общински съветник в София от "Демократична България" Владислав Панев, който сигнализира във видео за нерегламентирания строеж. Ловното стопанство не е изискало от фирма "Био майнинг" необходимите строителни книжа и не е уведомило Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) за строителството, е установила проверката. 

 

 

По-рано същия ден Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) съобщи, че е извършила проверка на строежа в обхвата на Държавно ловно стопанство Искър, на брега на язовир Искър, като в момента на проверката не са констатирани строително-монтажни дейности, нямало е и работници. Не са представени строителни книжа за строежа, информира ДНСК. Направени са предписания до възложителя - директора на държавното ловно стопанство, в срок до 7 август да представи всички налични строителни книжа и документи. От направения оглед е установено, че строежът е изцяло от компетентността на общинската администрация.

 

Според Владислав Панев нерегламентираният строеж на хотелски комплекс е на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство. Единствените документи за конкурс със стопанството са на фирмата на Гайтански "Био майнинг" и са от 2013 г. от кабинета "Орешарски", казва Панев. 

 

 

ЮЗДП съобщава, че има сключен на 23.06.2016 г. договор с фирма "Био майнинг" за осъществяване на ловно-стопански дейности в района на ловното стопанство със срок от 15 години, след като фирмата е спечелила конкурса с най-много точки сред четири кандидата. "Всички инвестиции, които се извършват в рамките на договорите за съвместна дейност, сключени между ЮЗДП и юридически лица, остават безусловно в полза на държавата, но при тяхното реализиране трябва да се спазва стриктно действащото законодателство. В конкретния случай са допуснати груби нарушения - нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП, и затова е прекратен договорът за управление на директора на "ДЛС Искър" инж. Атанас Дарелов", се посочва в съобщението.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано