СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Валери Симеонов оттегли спорната поправка за ВЕЦ-овете
 Facebook

Валери Симеонов оттегли спорната поправка за ВЕЦ-овете13.02.2020 / 14:32 - CityBuild.bg

Лидерът на НФСБ се отказа от нея заради общественото недоволство.

 

Снимка: БГНЕС

 

Валери Симеонов предлагаше в Закона за безопасното ползване на ядрената енергия забраната за водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия да не се прилага за водовземане, за което към 9 август 2010 година е издадено съответното разрешително при условията и по реда на Закона за водите. Допреди месеци 43 малки ВЕЦ-а, които са отговаряли на всички изисквания съгласно директивата и съгласно българското законодателство, са работили, и поради това, че им е изтекъл 10-годишният срок за работа, тяхното разрешително е прекратено и не е възстановено. Така лидерът на НФСБ аргументира внесените от него промени и впоследствие оттеглени, съобщи news.bg. Не ми харесва под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината по този въпрос, да извършим една екзекуция, каза той. Нямало доказателства тези 43 ВЕЦ-а да нарушават екологичното законодателство.

 

В кулоарите на Народното събрание пред медиите Симеонов посочи, че предпочита предложението му да се обсъди в неистерична обстановка. В последните дни се насажда една погрешна представа в обществото по отношение на тези малки ВЕЦ, изтъкна той. Те не са незаконно построени, получили са строителни и екологични разрешения за своето изграждане, каза още лидерът на НФСБ.

 

Преди това пред парламента имаше протест, организиран от Сдружение на риболовците "Балканка" и природозащитната коалиция "За да остане природа в България". "Днес сме тук, за да призовем народните представители да отхвърлят поправка в Закона за водите, която се е промъкнала през Закона за ядрената енергетика. Тя заплашва българските реки. Това ще позволи на ВЕЦ-овете, които са изградени в нарушение в реки, част от Натура 2000, да продължат да функционират", заяви природозащитникът Катерина Раковски и добави, че малките ВЕЦ-ове имат малък принос в енергийния микс на страната, но същевременно нанасят огромни вреди на природата.

 

 
още от Новини

още от Страната