СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Как бул. „Васил Левски“ във Варна се отразява на свързаността на кварталите?
 Facebook

Как бул. „Васил Левски“ във Варна се отразява на свързаността на кварталите?10.04.2020 / 14:22 - CityBuild.bg

В края на месеца изводите от проучване на „Ре-аниматори“ ще бъдат разгледани в онлайн дебат.

 

 

T.I.S.I. (Temporary Interventions with Sustainable Impact) е проект на фондация „Ре-аниматори" за разработване на прототип за иновативен урбанистичен модел на планиране. Той надгражда традиционните практики чрез прилагане на дизайн методи за изследване и третиране на градската среда. Значимостта на гражданското участие е вградена в акронима T.I.S.I., който на български език може да се интерпретира като „Ти си фактор" и „Твой ред е".

 

 

За проекта архитектите Чавдара Николова, Невена Вълчева и Константин Димов имат подкрепата на Силвия Чакърова и Нурхан Реджеб от студиото за градски дизайн, урбанизъм и изследвания place.make. Пилотно приложение на урбанистичния модел изследва проблемите на градската среда от двете страни на бул. „Васил Левски" във Варна след неговото реконструиране и изграждане през 2019г. Припомняме, че това е най-мащабният инфраструктурен проект в града за последните 30 години, който обаче срещна доста критики - и заради проектирането, и заради изпълнението.

 

 

Екипът на T.I.S.I. изследва как мащабността на булеварда се отразява на свързаността на кварталите от двете му страни. Основно се проучва теренът, заключен около пробива на бул. „Васил Левски" - между булевардите „Цар Освободител", „Сливница" и „Владислав Варненчик". Фокусът е върху зоните на пешеходни преминавания и прилежащите пространства с потенциал за облагородяване, които могат да подобрят достъпността и функционирането на новосъздадената инфраструктура.

 

 

Анализът за свързаността от двете страни на булеварда според живеещите в района накратко показва следното: липсва отчитане на човешкия мащаб и няма открити пространства за социален живот. Има компрометирани пешеходни настилки, а липсата на паркови пространства във вътрешността на кварталите води до използване на изградената пешеходна и велосипедна инфраструктура към булеварда като основно място и за разходка. Според анализа, зелените територии в границите на деретата могат да бъдат облагородени и така да осигурят и паркова среда, и по-добра свързаност между кварталите.

 

 

В края на април всички изводи от проучването ще бъдат разгледани в дебат, който „Ре-аниматори" ще организират онлайн и ще обявят във facebook страницата на T.I.S.I. „Градското пространство почти не съществува като тема за обществен дебат, в който да са ангажирани всички заинтересовани страни: професионалната общност на архитекти и урбанисти, бизнесът, администрацията, гражданите. Желанието ни е да променим това", споделят архитектите от „Ре-аниматори".

 

 

 

 

Изпълнението на T.I.S.I./Temporary Interventions with Sustainable Impact е финансирано от DESIGNSCAPES „Изграждане на капацитет за дизайн базирани иновации в градска среда" по проект, финансиран по рамкова програма „Хоризонт 2020" на Европейския съюз.

 

 
още от Новини

още от Страната