СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вече може да зареждате телефоните си на соларните дървета в Бургас
 Facebook

Вече може да зареждате телефоните си на соларните дървета в Бургас12.02.2016 / 12:39 - citybuild.bg

След като се прочу със своята соларна пейка, Бургас създаде открит офис с фотоволтаични панели.

 

Соларните дървета, за които ви разказахме в citybuild.bg, вече работят. Те са „посадени" по идея на арх. Емил Бурулянов. Негова е и идеята за соларната пейка. „Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната и флуидна форма на инсталацията. От дърветата може да се зареждат мобилни устройства и инвалидни колички. Те са удобни места за сядане, имат работна площ и ефектно осветление през нощта. Футуристичният им дизайн няма аналог до момента", обясни арх. Емил Бурулянов.

 

 

Изпълнението на соларната инсталация е поверено на „Техносън" ООД, като инж. Мирослав Димитров е натоварен с ел.връзките, соларните панели, захранването и цялостното функциониране на този уникален проект. За конструкцията, сглобките и монтажа са се погрижили Камен Станков, Александър Павлов и арх. Иван Палазов от „Ампера" ООД - специализирана в роботизираното производство на сложни форми и матрици.

 

 

През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели. Част от нея се използва директно за зареждане на свързаните в момента устройства, а останалата част се съхранява в акумулаторния блок. По този начин има възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства посредством USB. Пиковата мощност на соларната инсталация е 1800 вата, а неизползваната енергия ще се съхрани в акумулаторен блок с капацитет 4,8 киловатчаса.

 

 

Инсталациите се изграждат по проект "ФИЕСТА - Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата", финансиран от програма "Интелигентна енергия - Европа".

 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано