СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вертикален полигон за боклук победи в конкурс за небостъргачи на бъдещето
 Facebook

Вертикален полигон за боклук победи в конкурс за небостъргачи на бъдещето08.05.2019 / 14:55 - CityBuild.bg

Проектът Methanescraper е на арх. Марко Драгицевич от Сърбия.

 

ЕVolo Magazine обяви победителите в конкурса за небостъргач за 2019 година. От 478 проекта журито избра трима победители, а още 27 бяха отличени със специален приз.

 

Първото място е за проекта METHANESCRAPER - вертикален полигон за оползотворяване на боклук в Белград. Новата структура според архитекта може да бъде създадена на левия бряг на река Дунав. Комплексът от вертикални системи е отговор на постоянно растящото количество отпадъци, недостигът на природни ресурси и полезно пространство.

 

 

Архитектите Клаудия Голашевска и Марек Гродзицки от Полша заеха второ място. Техният проект AIRSCRAPER е небостъргач, който пречиства въздуха. Според архитектите, пренаселените мегаполиси с натоварени пътища и увеличение на отпадъците и въглероден окис трябва да се адаптират към замърсяването. Те предлагат вътре в конструкцията тръба да събира мръсния въздух от улицата и да го пречиства със специална система.

 

 

Третото място в конкурса спечели CREATURE ARK: BIOSPHERE SKYSCRAPER, разработен от архитекти от Великобритания. Идеята му е да играе ролята на резерват, като на всяко ниво бъде пресъздадена климатична среда, в която да живеят редки видове животни. В центъра на конструкцията е предвидена изследователска станция.

 

 

Сред проектите, отличени с приз, са дървена висока сграда, хоризонтален небостъргач за американо-мексиканската граница, както и свързани помежду си небостъргачи, решаващи транспортни проблеми.

 

Пълният списък с проектите финалисти вижте тук.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно