СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вертикално селище в Сингапур е победител в World Architecture Festival 2018
 Facebook

Вертикално селище в Сингапур е победител в World Architecture Festival 201811.01.2019 / 17:19 - CityBuild.bg

Сградата е с огромен зелен покрив и подкрепя развитието на градското биоразнообразие.

 

Kampung Admiralty /„Адмиралтейство Кампунг“/ в Сингапур, бе обявено за Сграда на годината на Световния фестивал на архитектурата (WAF) през 2018 г. Проектирана е от местното архитектурно студио WOHA и се намира на площ от 0,9 хектара, която преди това е била запустял терен между жилищни сгради.

 

Замислен като „вертикално селище“, проектът бе оприличен от съдиите на WAF на „клуб-сандвич“ заради многослойния си дизайн. Ниското ниво е центрирано около голям площад, с много пространство за разнообразни дейности и упражнения. В средата има медицински център. В горната част на комплекса е разположен обществен парк с обширни зелени тераси и апартаменти за възрастните хора. Навсякъде има подземни паркинги. Комплексът включва още търговски център, ресторанти, детски заведения, мини-паркове и др. Целта е да се осигурят възможно най-много съоръжения в комплекса.

 

Един от основните стремежи на WOHA при проектирането на сградите е било намаляването на използването на енергия в сградата. Затова акцент е пасивната вентилация, естествената светлина и засенчването. Дъждовната вода се събира за напояване на зелените покриви, зелените стени и всичката налична растителност.

 

Съдиите изразиха възхищение от начина, по който този проект подхожда към дълголетието, здравните грижи, осигуряването на социални жилища. Според журито, този модел осигурява значителни ползи за обществото.

 

 

Източник: GreenTech.bg

 

 
още от Новини

още от EuroBuild