СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Moon Village - ново предизвикателство за архитектурния дизайн
 Facebook

Moon Village - ново предизвикателство за архитектурния дизайн20.05.2020 / 15:23 - CityBuild.bg

Вижте проекта на известната фирма Skidmore, Owings & Merrill (SOM).

 

Идеята Moon Village, представена за първи път от генералния директор на European Space Agency (ESA) Ян Вьорнер, се основава на глобално сътрудничество между много нации и партньори, комбиниращи различни познания за общата цел да се създаде селище на Луната за дългосрочно изследване. Разработен в сътрудничество с Европейската космическа агенция и Масачузетския технологичен институт, проектът на архитектите от SOM показва как може да изглежда един самостоятелно функциониращ мултинационален изследователски център на ръба на кратера Шекълтън на южния полюс на Луната, където слънчевата светлина е почти постоянна.

 

Визуализация: SOM. Вертикалният модул за местообитание преди изстрелването към Луната. Модулите са с ограничени възможности за дизайн и размери заради ракетния носител, орбиталния монтаж (ако се изисква), стратегията за кацане и повърхността за транспортиране и разполагане.

 

Проектът на SOM взима предвид проблеми като радиацията, разлики в налягането, намалената гравитация, екстремните топлинни амплитуди, микро метеоритните удари, лунния прах, нулевата атмосфера и ограничените човешки жизнени пространства.

 

Визуализация: SOM. Градоустройствен план на Moon Village със зони за различни дейности.

 

Основните изисквания за проектиране на селище на Луната са безопасността, ефективността и възможността за бъдещи трансформации и разрастване. Безопасността изисква в случай на авария да има поне два варианта за излизане от всеки модул и загубата на едно пространство да не „отрязва" връзката с другите. Ефективността се налага заради недостига на труд, материали и енергия, свързани с голямото разстояние от Земята, а възможността за растеж - заради изискването отделните модули да бъдат лесно повторими и разширяеми, без да компрометират качествата на вече завършени структури.

 

Визуализация: SOM. Диаграма на устройствения план на Moon Village.

 

Отделните структури (модули) в проекта на SOM са проектирани с възможност да се разширяват и преобразуват за увеличаване на функциите им в бъдеще.

 

Визуализация: SOM. Предвижда се селището да ползва местни ресурси, като например слънчева енергия от соларни панели.

 

Освен че ще имат видимост към Земята, в модулите са предвидени и прозорци - нещо важно за намаляване на стреса в затворена среда.

 

Визуализация: SOM. Изглед от местообитанията на Moon Village към Земята.

 

Модулите са съставени от два ключови елемента: твърда композитна рамка и надуваема обвивка.

 

Визуализация: SOM. Всеки клъстер от модули се предвижда да бъде свързан, за да се даде възможност за безпроблемна мобилност в населеното място.

 

На нивото на земята в модулите се помещават всички станции за поддръжка, подготовката на екипажа за влизане и излизане, следене на повърхностните дейности, отделение за контрол и управление и други. Второто ниво включва кухня, работни и медицинска станция.

 

Визуализация: SOM. Структурите на четири нива предвиждат работни пространства, лаборатории, жилищни помещения, системи за контрол и други.

 

Третото ниво е за жилищни помещения, а на четвъртото са лабораториите. Навсякъде е обърнато специално внимание на осветлението.

 

Визуализация: SOM. Интериор на работно пространство и лаборатории.

 

Подробности за проекта на английски език - тук.

 

*Още за проектирането на структури в космическото пространство ще разберете от интервюто с инж. арх. Георги Петров - заместник-директор в нюйоркския офис на фирма SOM.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно

още от Баш майстор