СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Виртуална реалност и нови технологии на Мадарския конник
 Facebook

Виртуална реалност и нови технологии на Мадарския конник18.10.2018 / 12:53 - CityBuild.bg

Националният историко-археологически резерват е с модернизиран информационен център.

 

Виртуална реалност, образователни игри, съвременна техника и оборудване са само малка част от подобренията, които бяха направени в комплекса със средства от националната кампания „Ние обичаме България“ 2017. Проектът, иницииран от BILLA България и подкрепен от Министерство на културата и Министерство на туризма, цели подпомагането на паметници на културата, които се нуждаят от реставрация или поддръжка.

 

През 2017 г. във фокуса на инициативата беше Мадарският конник, за който бяха дарени 96 287,61 лв. Средствата бяха събрани от продажба на билети за благотворителен концерт в зала „Арена Армеец“, както и от допълнителни активности в рамките на кампанията.

 

Най-атрактивното и иновативно нововъведение в Националния историко-археологически резерват „Мадара“ е кът за виртуална реалност, разположен в информационния център. До 20 души едновременно имат възможност да се отправят на виртуална разходка из резервата и да научат любопитна информация за всеки обект. Целта е по този начин да се популяризират и останалите обекти в „Мадара“, които също имат висока културна и историческа стойност, но не са толкова популярни като Мадарския конник.

 

 

Информацията за обектите e поднесена чрез атрактивни анимации, така че да бъде интересна и лесна за запомняне. Това ще е едва вторият подобен кът в културна институция или исторически обект в България.

 

 

Друга атракция в информационния център на „Мадара“ е интерактивна образователна игра за деца. Тя е под формата на touch screen маса, а целта й е да се стигне до Мадарския конник. За да изпълнят това, участниците преминават през няколко обекта в „Мадара“, като при всеки се появява интересна информация или снимки и клипове. Целта е най-малките посетители да се запознаят със забележителностите в резервата и у тях да се породи интерес към историята.

 

С част от средствата от кампанията „Ние обичаме България“ бяха закупени и допълнителни съоръжения и техника за нуждите на информационния център. Той вече разполага с информационен киоск – тъчскрийн устройство, чрез което посетителите получават бърз и лесен достъп до полезна информация, снимки и видеа, свързани с обектите в „Мадара“. Инсталирани са и два големи екрана, като единият се използва за прожектиране на тематични филми, а другият – за излъчване на рекламни клипове за комплекса. Монтирани са и нови витрини, които се използват за временни експозиции. Посетителите на „Мадара“ имат възможност да се възползват и от още една атракция – да се снимат безплатно с костюми от различни епохи, закупени със средства от „Ние обичаме България“.

 

Важна придобивка за Националния историко-археологически резерват „Мадара“ са новите 65 информационни и указателни табели. Преди да се монтират, много от обектите в комплекса не са били обозначени, но сега всеки от посетителите може да преоткрие историческите и природни забележителности и да научи любопитна информация за тях. 

 

Друго съоръжение е далекоглед, чрез който гостите на „Мадара“ могат да се насладят на многото красиви природни гледки в околността. Устройството е особено полезно за хората с ограничени двигателни способности, които вече ще могат да разгледат дори и по-трудно достъпните места.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно