СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вирусите оцеляват с часове по-малко върху повърхности от алуминий
 Facebook

Вирусите оцеляват с часове по-малко върху повърхности от алуминий15.09.2020 / 13:30 - CityBuild.bg

Голямо изследователско проучване установява, че те живеят само два до осем часа върху този материал.

 

 

В настоящите времена на усложнена епидемична обстановка и повишено внимание към здравето възникват различни въпроси, касаещи общите пространства, публичните зони и здравните заведения. Фокусът на специалистите съвсем естествено се насочва към материалите, които се използват в зоните с по-голям поток от хора - избор, който може да повлияе на разпространението на вируси, бактерии и инфекциозни заболявания.

 

Докато има много неизвестни за вируса COVID-19 и той все още се изследва, последните данни показват значителни разлики в живота на вирусите върху различни повърхности. В същото време има различни начини на обработка на материалите, които допълнително намаляват растежа и оцеляването на вируси и бактерии, повишавайки способността на повърхностите да унищожават патогените. 

 

Голямо изследователско проучване, публикувано в Journal of Hospital Infection, тества човешки коронавирусни щамове за съществуването им върху различни повърхности и установява, че вирусът живее само два до осем часа върху алуминий, но дни върху много други материали, съобщават от компанията ЕТЕМ* - лидер в областта на алуминиевата екструзия и сред най-обещаващите компании в Югоизточна Европа. Изследвания, публикувани в The Lancet и The New England Journal of Medicine, потвърждават по-дългото оцеляване на коронавируса върху стомана и пластмаси. В допълнение, различни довършителни технологии, включително анодиране, ецване, запечатване, боядисване и нанасяне на покритие може да добави антимикробни свойства към алуминиевата повърхност, което я прави негостоприемна за бактерии и вируси.

 

Алуминиеви продукти с техните характеристики - топлинна проводимост, висока устойчивост на корозия и трайни свойства на покритието, издържат на агресивни техники за почистване и дезинфекция и улесняват ефективното почистване.  Екструдираните алуминиеви профили се използват широко в архитектурата на обществените сгради и често се избират за структурни, декоративни и функционални приложения поради множество преимущества. В условията на настоящата пандемия към всички тях се добавя още едно предимство, а именно -  алуминият изглежда e по-негостоприемен към вирусите и бактериите, отколкото много други материали. 

 

 

*ETEM е първата компания, която напълно интегрира процеса на проектиране и производство на архитектурни системи и алуминиеви профили за промишлени приложения в Гърция. Със своето модерно производствено предприятие в България и годишен капацитет, надхвърлящ 35 000 тона, ETEM гарантира постоянна, навременна, ефективна и непрекъсната доставка до всички свои клиенти независимо от тяхното местоположение. ETEM е международна компания с развити износ и глобално пазарно присъствие, постигнати благодарение на непрекъснатите иновации и инвестиции в инфраструктура, модерно оборудване и квалификация на служителите.

 

Работата и развитието на ETEM Груп се основава на концепцията за корпоративната отговорност, като се фокусира върху дейности, свързани с околната среда, обществото, здравето и безопасността на работните места. ЕТЕМ прави значителни инвестиции и прилага мерки за оптимизиране на производствения цикъл и нови процедури, които намаляват енергийния отпечатък от производството и предотвратяват всяка възможност за замърсяване на околната среда. Продуктите на ЕТЕМ са проектирани преди всичко да запазват енергията, което е от огромно значение за крайния потребител, като е отделено специално внимание на рециклирането им след края на техния експлоатационен живот. Приносът на ЕТЕМ в намаляването на емисиите на парникови газове е значителен, тъй като голяма част от продукцията се произвежда от рециклиран алуминий, един процес, който спестява 95% от енергията, необходима за производство на алуминиеви продукти от първичен алуминий.

 

В материала са използвани последните данни, предоставени от Съвета на компаниите, еструдиращи алуминий (Aluminum Extruders Council - AEC).

 

 
още от Новини

още от Баш майстор