СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Най-високата дървена сграда в света е готова
 Facebook

Най-високата дървена сграда в света е готова09.05.2019 / 12:38 - CityBuild.bg

През март бе завършена кулата Мьоса в Норвегия – тя има 18 етажа (височина 85,4 метра).

 

 

Mjøstårnet, което на норвежки означава „Кулата на езерото Mjøsa", се намира в Брюмундал - малък град на около час и половина път северно от Осло. Сградата на брега на река Брумунда има впечатляващ вид с изглед към езерото, като идеята е да бъде символ на „зелената промяна" и доказателство, че високите сгради могат да бъдат построени с помощта на местни ресурси, доставчици и устойчиви дървени материали. Дизайнерите на сградата Voll Arkitekter се надяват, че кулата ще вдъхнови и други архитекти по света.

 

 

В сградата са използвани сглобяеми елементи от специалното дърво Kerto LVL. Носещата конструкция е подобна на конвенционалните сгради, но размерите на елементите са много по-големи от обичайните: дървените колони са средно 60×60 сантиметра, а най-големите в ъглите са почти 60×150 сантиметра.

 

 

Mjösa Tower е със смесена употреба. Приземният етаж е обществен - с лоби, рецепция и ресторант, както и с два обществени басейна с дължина от 25 метра. Вторият етаж е за заседателни зали и технически съоръжения под наем, а следващите пет етажа са офис площи. Mjøstårnet разполага с 72 хотелски стаи - 18 на всеки етаж от 8-ми до 11-ти. В сградата има 33 апартамента: 6 апартамента на всеки етаж от 12-ти до 16-ти, 2 апартамента на 17-ия етаж заедно със зала за събития, и мезонет на последния етаж, където има и обществена тераса. Интериорът на сградата е не по-малко впечатляващ.  

 

 

Сградата е проектирана с особени мерки за противопожарна безопасност. В допълнение към системата за разпръскване на вода, всеки етаж е изграден на отсеци с материали с гарантирана 90-минутна устойчивост на огън. Според Metsä Wood, когато бъде изложена на огън, необработената масивна дървесина обгаря отвън и създава собствена пожароустойчива повърхност.

 

 

Mjösa Tower е сбъдната мечта на норвежкия частен инвеститор Артър Бухарт.

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно

още от Избрано