СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Зони за високо строителство в София може би ще има след промяна на ОУП
 Facebook

Зони за високо строителство в София може би ще има след промяна на ОУП21.02.2018 / 10:57 - CityBuild.bg

Ново предложение е и извън центъра сградите да бъдат високи не повече от 75 метра, а не първоначалните 125.

 

Зони за високо строителство в София вероятно ще има след промяна на Общия устройствен план, а не след промени в Закона за устройството и застрояванто на Столичната община. Пpeдлoжeниeтo е нa нapoднитe пpeдcтaвитeли Aлeĸcaндъp Heнĸoв oт ГEPБ и Иcĸpeн Beceлинoв oт "Oбeдинeни пaтpиoти", стана ясно вчера на дискусия в Народното събрание във връзка с предложените изменения в документа. В текстовете, приети на първо четене, се предлагаше зони за високо строителство без ограничения да има в „Младост" и в „Люлин" - след 7-ми километър до река Искър по протежението на Цариградско шосе и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

 

Сред новите внесени предложения е намаляване на максимално допустимата височина на сградите в града. В първоначалното предложение в центъра на града се предвижда да има ограничение от 50 метра, в южните квартали 75 м, във всички останали части на града - 125 м, а в кварталите от Подвитошката яка - за територията, ограничена от Софийски околовръстен път, южна строителна граница на София и бул. "Цар Борис III" - 15 м. Сега се предлага 75 м височина на сградите за останалата част на града извън центъра.

 

 

На този етап вероятно няма да бъдт приети други предложения на общински съветници за още по-голямо намаляване на височината на сградите. Вместо до 50 м височина в центъра те предлагат до 15 м. Вместо 75 м в южните квартали - до 26 м, колкото е ограничението и в жилищни зони, а вместо 125 м в останалата част на града - до 32 м, колкото е ограничението за обществени сгради в останалите зони.

 

Вероятно по искане на инвеститори ще бъдат смегчени предложените рестриктивни тектове относно застрояването на ъгловите парцели, каквито са случаите с доста от сградите, срещу които има протести. Предлага се допускане превишаване на параметрите на застрояване в ъглови имоти, но ограничено от големината на парцела.

 

За пореден път район "Младост", общинските съветници и лидерът на "Зелените" Борислав Сандов настояха терените около БАН до Цариградско шосе да не бъдат една от зоните, предвидени за строеж на небостъргачи, както и за отпадане на Параграф 27, който според тях предвижда възможност за застрояване на градинки в междублокови пространства.

 

Предстои текстовете да бъдат разгледани от парламентарната комисия по регионална политика. А ОУП може да бъде променен най-рано есента, когато бъде готова и Визия за София.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано