СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Витоша ски“ оспорва възлагането на експертиза от СОС за Княжевския лифт
 Facebook

„Витоша ски“ оспорва възлагането на експертиза от СОС за Княжевския лифт30.07.2020 / 11:25 - CityBuild.bg

Ново обследване ще е загуба на пари и време, смятат от дружеството.

 

Поради тази причина „Витоша ски" АД ще оспори пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, свързана с реконструкцията на кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото".

 

 

Дъщерното дружество „Въжени линии" ЕАД е внесло заявление с вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, по което няма произнасяне от страна на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. "Какво ще стане, ако един от предложените от нас два варианта или и двата са допустими? Безпричинно ще се изхарчи обществен ресурс. Второ, ние сме възложили разработването на варианти на двата световни лидери на пазара на въжени линии - „Допеймайер" и „Лайтнер". Кой от тях разполага с по-голяма експертиза? И трето, за да се извърши реконструкция, следва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят. Затова ще поискаме компетентният български съд да отмени това незаконосъобразно решение", казват от "Витоша ски".

 

Според дружеството, ако Столична община действително иска то да реконструира Княжевския лифт, нека се произнесе по внесеното искане. "В допълнение ще отбележим, че ново обследване ще е загуба на пари и време, но и технологично е безсмислено, защото сегашните стълбове са хванати с двуметрови анкерни болтове, които са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да се смени стълб, трябва да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта трябва да се издаде строително разрешение, което по действащия план за управление на Парк Витоша е забранено", уточняват още от дружеството.

 

 
още от Новини

още от София