СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вижте актуалната визия за новата библиотека във Варна
 Facebook

Вижте актуалната визия за новата библиотека във Варна15.03.2019 / 09:00 - CityBuild.bg

Продължават усилията за осигуряване на средства за строителството й.

 

Архитектите от екипа на холандското студио "Architects for Urbanity", които спечелиха конкурса за проект за новата библиотека във Варна, публикуваха актуализирани визуализации на проекта.  Очаква се библиотеката да събере богата колекция от над 860 000 книги и предмети, да осигури различни дейности и да стане забележителност за България. Сградата с изчистен дизайн е близо до тази на Община Варна и хармонира с нея. Нов ОЗЕЛЕНЕН ПЛОЩАД ще подчертае приветливостта на входните и лоби пространства.

 

 

Новата сграда ще събере всички отдели, книги и архиви на Регионална библиотека Варна, разпръснати в шест различни сгради в града. Библиотеката „Пенчо Славейков" ще разполага с най-новите технологии в оборудването, електронен регистър, 24-часова система за връщане на книги, мултимедия, многофункционални учебни зали. Наред със зоните, в които ще се съхраняват и използват книгите, ще има и ЗОНИ ЗА СОЦИАЛНИ АКТИВНОСТИ и контакти.  

 

 

ПАНОРАМЕН АСАНСЬОР ще има на предната фасада. Окачената и двойна фасада включва бетонни панели и полупрозрачни алуминиеви облицовки, а прозрачният диагонал и входното фоайе са дружелюбни и гостоприемни и правят връзка между интериора и външното пространство. 

 

 

Голям общински автономен и денонощен ПАРКИНГ за до 300 коли ще бъде изграден в три подземни етажа. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомобили и стоянки за 200 велосипеда.  На партерното ниво ще бъде разположено ОСНОВНОТО ФОАЙЕ.

 

 

На партера ще бъдат разположени рецепция, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна кон цертна зала с 200 места и бистро.

 

 

 

 

СТЪПАЛОВИДНИЯТ АТРИУМ осигурява впечатляващо обществено пространство в интериора на сградата и пряка връзка с нивото на улицата и града.

 

 

Чрез дълги РАМПИ сградата ще дава възможност за събития с голям брой хора - изложби, спектакли, концерти и др. 

 

 

Всички функции на библиотеката са разположени на горните пет нива. Там ще се помещават Центърът за изкуства и медии, както и ОТДЕЛИТЕ ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ от всички възрастови групи, като детският ще дава възможност за интерактивно обучение и игри.

 

 

На четвъртия етаж ще се намира МЕДИАТЕКАТА. Там посетителите ще могат да прослушват аудио записи и да преглеждат мултимедийната колекция. Петият етаж е посветен на КОЛЕКЦИЯТА ЗА ВЪЗРАСТНИ и ОСНОВНАТА ЧИТАЛНЯ за книгите, съхранени в голямото архивно съоръжение, проектирано като гръбнак на северната фасада.

 

 

Индивидуални и групови РАБОТНИ ПРОСТРАНСТВА са разпръснати на различните нива на сградата.

 

 

Авторите на проекта предвиждат обособяването и на амфитеатрални ПОДИУМИ, където да се провеждат неформални мероприятия и беседи.

 

 

ЗЕЛЕН ПОКРИВ ще има новата библиотека на Варна. От терасата ще се разкрива панорамна гледка към морето и града.

 

 

На последния етаж ще има многофункционален ПАВИЛИОН с открити озеленени площи и КАФЕНЕ, от което ще има достъп до озеленената тераса на покрива.

 

 

Тази среда е компенсация на градинката, която ще бъде отнета при строителството на сградата.

 

 

По-рано кметът на Варна Иван Портних заяви, че изграждането на библиотеката ще започне по-късно тази година след издадено разрешение за строеж. Главният архитект на Варна Виктор Бузев заяви, че продължават усилията за осигуряване на средствата за строителството от националния и общинските бюджети и че ще се търсят средства чрез дарителска кампания сред гражданите и бизнесмените на Варна, пише Varna24.bg.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано