СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вижте победителите в конкурса за оригинални забранителни табели
 Facebook

Вижте победителите в конкурса за оригинални забранителни табели19.06.2020 / 10:22 - CityBuild.bg

Каузата е за по-чисти паркове и градини и отговорни стопани на домашни любимци.

 

Станаха ясни победителите в конкурса за дизайн на оригинални, въздействащи и забавни табели/знаци, които ще бъдат поставени в различни проблемни градски зони. За да провокира гражданите по темата за общата ни отговорност към градските пространства, сдружение „БГ Бъди активен" отправи покана към графични дизайнери, визуални артисти, студенти, професионалисти от сферата на визуалното изкуство, хора с отношение към дизайна и изкуството, които в рамките на месец имаха възможност да дадат своите предложения.

 

Конкурсът бе част от дългосрочната програма на "БГ Бъди активен" - "_Място България", целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking. 

 

Оспорваното съревнование срещна ученици, студенти и млади професионалисти от цялата страна с интереси в областта на дизайна и със силна гражданска позиция относно отговорността на всеки към заобикалящата ни среда. Посланията  "Почиствай след кучето си", "Изхвърляй отпадъците и фасовете на определените за това места" и "Пази чисто" са предадени от участниците чрез еко-поговорки и пъстри и цветни фигури и рисунки. Журито разгледа над 150 творби  в трите категории „Чиста градинка/парк", „Кучето е отговорност" и „Фасове", като отличи тримата победители:

 

Първо място е за Валерия Александрова, която спечели едногодишен абонамент за Masterclass.

 

 

 

 

 

Второ място е за тандема Александра Лиловска & Карина Дикова, които спечелят парична награда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трето място е за Павлина Лалева, наградена отново с парична награда.

 

 

 

 

"Всички искаме да живеем в по-чист и подреден град, но доста често някои от нас имат нужда от напомняне и подсещане да спазват основните правила. Смятам, че чрез правилния подход, не използването на думата „Забрана", чрез силата на думите и дизайна можем да променим поведението на хората по ненасилствен начин", смята Ласка Ненова, основател на сдружение "БГ Бъди активен". „Високото качество на участвалите дизайнерски решения е поредното доказателство, че у нас живеят умни и талантливи млади хора, които могат да променят много и да превърнат страната ни в по-добро място", допълни тя.

 

Поради високия интерес и многото запитвания, организаторите от сдружение „БГ Бъди активен" са решили да предоставят работните файлове на общини и организации от цялата страна, които искат да реализират дизайните и да поставят табелите в градска среда. Може да се свържете със сдружението на email beactive@bgbeactive.org.

 

Всички участници в конкурса можете да разгледате в галерията на страницата на _Място България във фейсбук.

 

 
още от Любопитно

още от Страната

още от Новини