СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Визията на етнографския комплекс в Ченгене скеле показа община Бургас
 Facebook

Визията на етнографския комплекс в Ченгене скеле показа община Бургас23.08.2019 / 11:40 - CityBuild.bg

В рамките на нов проект ще се изгради и още един малък пристан на остров Света Анастасия.

 

"Силата на водата" е нов проект на общината по ОП "Региони в растеж 2014-2020". Има сериозен шанс неговото изпълнение да започне през следваща 2020 г. Концепцията обединява различни идеи в общ проект, посветен на водата - голямото богатство на Бургас, разположен между морето и три езера, и със собствени минерални извори. Всички обекти, включени в проекта, имат туристическа стойност.

 

Първо, проектът предвижда да бъде създаден Етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския бит и занаяти така, че туристите не само да разглеждат, а да участват в интересни занимания. Това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък.

 

 

Община Бургас получи за целта девет имота - държавна собственост с обща площ от 27 391 кв. м. В комплекса ще има автентични едноетажни рибарски застройки. В тях ще се представят занаятите плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери, изработване на въдици за риболов, сушене на риба. Ще се изгради заведение, предлагащо дегустация на автентични рибарски ястия, с възможност за провеждане на обучение в приготвянето им.

 

 

Предвижда се кейов фронт за експозиция на автентични рибарски лодки. Ще бъде обособена зона за площадно пространство, пикник зона и зона за разходки на открито, крайбрежна алея и паркинг, като до тях ще бъде осигурен широк и свободен достъп.

 

 

Второ, проектът "Силата на водата" предвижда да се изгради още един малък пристан на остров Света Анастасия, за да стане акостирането там по-безопасно и да се защити скалистата основа на острова от влиянието на вълните. Вчера правителството реши да се учреди безвъзмездно право на строеж върху два имота, част от морското дъно в полза на община Бургас. По този начин ще се направи разширение на съществуващия пристан за кораби за сезонен превоз на пътници на остров Света Анастасия, ще се изгради убежище за малки плавателни съдове в акваторията на острова, както и защита на брега от вълните. Това ще повиши безопасността и продължителността на периода от годината за туристически посещения на остров Света Анастасия. Правото на строеж е учредено в съответствие с одобрения от министъра на регионалното развитие и благоустройството специализиран подробен устройствен план.

 

 

Трето, ще се ремонтира фасадата на храм "Св. св. Кирил и Методий". Общината мотивира включването на този проект в общия с това, че храмът е сакралното място, където децата получават своето кръщение, а то се извършва с вода.

 

 

Четвърто, в рамките на проекта ще се развие предлагането на минералната вода в "Акве калиде" като още по-интересна атракция за гостите на града.

 

 

Идеята за този проект се ражда миналата година, когато Община Бургас е имала възможността да общува с водещи морски специалисти от цял свят. Градът вече е много по-разпознаваем в техните среди, след като беше домакин на Европейския морски ден. През настоящата 2019 година този най-голям форум на хората от морския бизнес се провежда в Лисабон, приел щафетата от Бургас.

 

Очаква се с изпълнението на проекта всички обекти, включени в него, да станат още по-посещавани. А това означава подобряване на транспортното обслужване на туристите, включително по вода. Затова Община Бургас добави в "Силата на водата" закупуването на още едно корабче с капацитет, съизмерим с този на катамарана "Анастасия". Допълнителният плавателен съд може да се включи не само в и без това натоварения график за обслужване на острова, но в перспектива да вози туристи и до рибарското селище с бъдещия му нов етнографски комплекс.

 

Междувременно Община Бургас очаква зелена светлина за старт на още един свой проект - за изграждане на покрита лодкостоянка в Ченгене скеле. Тя ще бъде разположена в акваторията на дълбочина от 1,78 м, като включва ограден вълнолом с обща дължина приблизително 200 м. Предвижда се изграждането на площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките; подходен канал, колонки за снабдяване на лодкостоянките с вода и ел. енергия; изграждане на водопроводна мрежа на територията на лодкостоянката - за захранване на колонките с вода и за противопожарни нужди. Освен лодкостоянка, обслужваща дребномащабния крайбрежен риболовен флот, хидротехническото съоръжение изпълнява брегозащитни и брегоукрепващи функции, които са необходими като противодействие срещу морската абразия и срутищни процеси.

 

 
още от Новини

още от Страната