СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Влиянието на Баухаус върху архитектурата на Черноморието
 Facebook

Влиянието на Баухаус върху архитектурата на Черноморието22.05.2019 / 12:22 - CityBuild.bg

100-годишнината на архитектурно-дизайнерската школа бе отбелязана със специално събитие във Варна.

 

През 2019 година се отбелязват 100 години от създаването на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус. Основана на базата на три висши училища в градовете Bаймар (1919 -1925), Десау (1925 -1932) и Берлин (1932-1933) от архитектите Валтер Гропиус, Ханс Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое, Школата Баухаус е закрита под натиска на нацисткия режим през 1933 г. Но влиянието й като родоначалник на модерната архитектурна естетика се простира в цял свят и радикално променя всички сфери на изкуствата – aрхитектурата, дизайна, живописта, театъра и танца, фотографията и дори музиката. Стремежът на Баухаус за цялостно обновление на средата, в която живеем, продължава да е актуален и днес. Сега за пръв път партньори на Германия от Китай, Япония, Русия и Бразилия се обединяват, за да създадат дългосрочна база за нови транснационални научни изследвания върху продължаващото глобално влияние на Баухаус.

 

Изследователски проект за влиянието на Баухаус върху архитектурата на Българското Черноморие през 30-те и 40-те години на XX век бе представен в община Варна на 17 май от неправителствената организация „Варна Дизайн Форум“. Проф. Росица Никифорова, председател на неправителствената организация „Варна дизайн форум“, представи книгата „Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Тя включва следните теми и автори: „100 години Баухаус! - проф. д-р арх. Росица Никифорова; „Баухаус и началото на модерната архитектура във Варна" - доц. д-р арх. Станчо Веков; „Архитектурата на Бургас от 30-те и 40-те години" - арх. Мина Георгиева; „Архитектурата на Балчик от 30-те и 40-те години" - проф. д-р Росица Никифорова; „Наследството на Баухаус днес" - арх. Анета Василева.

 

В рамките на проявата беше открита и изложба. Експозицията съдържа обекти, изградени в духа на Баухаус на територията на Варна, Бургас, Балчик, Несебър и Созопол.

 

 

Специален гост на събитието бе изтъкнатият архитект Юрген Майер от Германия. Той проведе лекция за съхраняване на културното наследство и специално за работата му над Метропол Парасол в Севиля, която превръща неугледен паркинг в центъра на града с недоразкрити археологически артефакти в култово културно средище на няколко нива. Метропол Парасол влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата дизайнерска дървена конструкция в света (висока 26 м, с параметри 150:70 м).

 

 

На събитието във Варна се проведе и кръгла маса на тема "Градските пространства на Варна" с участието на арх. Юрген Майер. За най-важното течение в архитектурата и изкуствата на ХХ век, променило коренно света, в който живеем, прочетете тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ