СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Да се влюбиш в Барселона – градът на архитектурните съкровища
 Facebook

Да се влюбиш в Барселона – градът на архитектурните съкровища30.06.2017 / 17:00 - citybuild.bg

С впечатляваща разходка ви предлагаме да видите само малка част от тях.

 

По света има много прекрасни места, които си струва да бъдат посетени. Едно от най-интересните е Барселона - столицата на испанската област Каталуния. Неслучайно тя е сред най-посещаваните дестинации в световен мащаб - приема над 7 милиона туристи годишно. Те са навсякъде - разминават се на тълпи по пешеходната част на емблематичния булевард „Ла Рамбла", хранят гълъбите на централния площад „Каталуня", редят се на опашки пред забележителностите и постоянно снимат, очаровани от безкрайната красота на този многовековен, но неостаряващ град.

 

Ще започнем нашето пътешествие из Барселона от самия й център - огромният площадКаталуня". Оттук тръгват основни за града булеварди като „Ла Рамбла" и „Пасаж де Грация". Повечето линии на метрото се пресичат под площада, а на градския транспорт - около него.

 

 

Наоколо са разположени много банки, хотели и търговски центрове. Тук са и първите спирки на двуетажните туристически автобуси от синята и червената линия, с които може да бъдат обиколени основните забележителности на града. Ако ви трябва информация за Барселона, има и информационни центрове в помощ на туристите. Пак оттук тръгват и пешеходни турове из града, организирани от местни екскурзоводи.

 

На площада има стотици гълъби, които живеят тук или идват, за да бъдат нахранени от туристите. На малки сергии местни търговци продават храна за тях, бутилчици студена минерална вода, балони и сувенири, а по десетките скамейки трудно може да се намери свободно място. И в целия този коктейл от хора и птици ненатрапчиво пръскат красота статуи и паметници, мостчета, цветя и мозайки.

 

Сърцето на Барселона - площад „Каталуня", тупти и приема в себе си милионите туристи, прииждащи тук от всички континенти, за да им даде част от своята любов и от неподправената си каталунска красота. Заредени с нея и с необходимата ни информация тръгваме от площада по пешеходната част на световноизвестния булевард „Ла Рамбла". Тя е покрита с интересна мозайка - в първия момент ти се струва, че повърхността е на вълни заради цветните й форми, но всъщност стъпваш по равна алея. А наоколо има толкова много интересни неща, че няма как да забележиш всички. Красивите фасади на сградите от двете страни на булеварда правят впечатление само в първите няколко минути. После сетивата се пресищат от толкова много красота и започваш да забелязваш само изключително красивите кътчета и детайли. А те също са много.

 

Булевард "Ла Рамбла" свързва площад „Каталуня" с морето и порт Вел - старото пристанище на града. По цялата дължина на пешеходната централна част на улицата има високи дървета, които в жегата хвърлят живителна сянка върху двустранна огърлица от малки кокетни заведения, скамейки и сергии за сувенири. Шпалирът от художници в началото на булеварда, които са готови веднага да ти направят портрет или карикатура, многобройните улични музиканти и амбулантните търговци, наредили сувенирите си върху покривки направо на земята, допълват колорита. А ако ожаднеете, но не искате да губите време за сядане в заведение, може да пиете вода направо от някоя от многото улични чешми, които също са оформени красиво.

 

Порт Вел - старото пристанище

 

На „Ла Рамбла" и малко встрани от нея се намират редица забележителности, сред които операта (Teatre del Liceu), театри и арт академии, Палау Гюел (проектиран от великия Антони Гауди), изключително красивият площад Рейал, готическият квартал Бари Готик и др. Малко преди морето е кръглият площад, в средата на който се извисява паметникът на Христофор Колумб - друго знаково място в града.

 

„Ла Рамбла" - операта (Teatre del Liceu)

 

Най-големите забележителности на Барселона са нейните архитектурни паметници, много от които са под закрилата на ЮНЕСКО. Няма друг град в света, споменаването на който веднага да подсеща за името на най-великия му архитект, както е Гауди за каталунската столица. Затова Барселона спокойно може да бъде наречена градът на архитектурните съкровища.

 

Началото е поставено през 133 г. пр. н. е., когато новосъздаденото поселище е римска колония. През вековете градът е принадлежал на готите, маврите и франките, а от 1137 г. е част от Испания (като за кратко през 18 век е бил в границите на Франция). Под всички тези културни и политически влияния се оформя съвременният облик на Барселона - многолик мегаполис, съчетаващ в себе си различни архитектурни стилове - от готиката през ренесанса и неокласицизма до модернизма и съвременната модерна архитектура.

 

Стена от времето на Римската империя

 

За първи път градът достига своя блясък през средновековието, когато владее средиземноморските острови Майорка, Ибиса, Сицилия, Корсика и Сардиния, и се мери с Генуа и Венеция. От този период са останали редица архитектурни забележителности. Сред най-впечатляващите от тях е готическият квартал Barri Gotic с неговите тесни криволичещи улички и малки слънчеви площади пред величествени църкви. Западналият преди време квартал е реставриран в началото на 20 век, когато възвръща своя блясък и става задължителна част от туристическите маршрути. Други готически съкровища на Барселона са пищната Catedral и строгата Santa Maria del Pi, Basilica de Santa Maria del Mar, дворците Palau Reial и Palau del Loctinent, и манастирът Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

 

Уличка в готическия квартал Barri Gotic 

 

Неоготическият мост на улицата на архиепископа (Carrer del Bisbe) в квартала Barri Gotic 

 

Пищната Catedral

 

Най-впечатляващите архитектурни съкровища на Барселона обаче принадлежат на друг стил - каталунския модернизъм. За негов баща се смята Lluis Domenech i Montaner. Той е вдъхновен от местните готически и римски традиции, които комбинира с мавритански и арабски елементи. Сред най-известните творби на Монтанер са изключително красивите Palau de la Musica Catalana и Hospital de la Santa Creu i de la Sant Pau, които са под закрилата на Юнеско. Нищо не може да бъде сравнено с пищния интериор и акустиката на Палау де ла Музика, нито с приказния архитектурен комплекс на болницата „Свети кръст и Свети Павел". Толкова много красота, концентрирана на едно място, възвисява душата и лекува тялото. Това е запазената марка на Монтанер - най-признатия архитект модернист на Барселона за своето време.

 

Palau de la Musica Catalana 

 

Болницата „Свети кръст и Свети Павел" пред входа 

 

Болницата „Свети кръст и Свети Павел" в двора    

 

Най-великият архитект на Барселона за всички времена обаче е Антони Гауди. Въпреки че е само пет години по-млад от Монтанер, Гауди не е бил приет от съвременниците си, които са го смятали за голям особняк. Едва след смъртта си е признат и голяма част от творбите му (седем на брой) в момента са под закрилата на Юнеско. Нещо повече - Гауди се смята за най-влиятелния архитект в света до момента и е първия човек на изкуството след Fra Angelico, обявен за светец от папата през 2000 година.

 

Антони Гауди (Gaudi i Cornet) е роден в Reus през 1852 година. Следва в архитектурното училище в Барселона. Тогава се оформя и неговият специфичен архитектурен стил, съчетал националното готическо изкуство със специфичните черти на каталунската култура. При завършването му неговият професор казва: „Давам диплома на един луд или на един гений". И се оказва прав - Гауди доказва, че наистина е гениален архитект. Никой друг не е комбинирал толкова изразително различните материали и не е украсявал така изящно своите сгради с керамика, стъкло, дърво и ковано желязо. По-късно - в края на века, в творчеството на Гауди се засилва тенденцията към съчетаване на фантастични и пластични форми, без да се губи връзката с каталунската култура. Примери за това са многократното използване на дракони в Park Güell (фигури, взети от каталунските легенди), както и къщите Casa Batllo и Casa Mila, където са застъпени различни аспекти на морската символика.

 

Входът на парк Гюел

 

Паркът Гюел - изглед към къщата-музей на Гауди 

 

Паркът Гюел - терасата

 

Фасадата на Casa Batllo

 

На покрива на Casa Batllo 

 

Фасадата на къщата Ла Педрера (Casa Mila)

 

На покрива на къщата Ла Педрера (Casa Mila)

 

Връх в неговото творчество обаче е незавършеният шедьовър Sagrada Familia. Катедралата обсебва Гауди - в края на живота си той живее в малка пристройка до строежа, а строителството ѝ го довежда до финансов крах. Но архитектът е бил убеден, че благодарение на неговата Sagrada Familia Барселона ще стане известна на света. Така и става. Гауди умира блъснат от трамвай през 1926 г., като успява да построи само една от кулите на катедралата. През следващите години негови ученици дострояват и останалите три започнати кули (от общо 12 по план). Оттогава до днес строежът се издържа изцяло от дарения. Очаква се през 2026 г. - за 100-годишнината от смъртта на Гауди, Sagrada Familia да бъде напълно завършена. Но още много преди това, въпреки продължаващото строителство, катедралата привлича милиони туристи от цял свят, като ги очарова с внушителните си размери, нетипичната си красота и пълната хармония между многобройните си детайли.

 

Саграда Фамилия - фасадата от времето на Гауди

 

Саграда Фамилия - детайли над входа

 

Саграда Фамилия - централният купол

 

Ако сътвореният от Монтанер архитектурен свят е приказен, светът на Гауди е фантастичен - непозната до този момент планета, взаимствала хармонията на земния растителен и животински свят, силата и красотата на четирите стихии (земя, въздух, вода и огън), и величието на човешкия дух. Гауди е прозрял много напред в бъдещето и е изградил своя фантастичен свят на чиста красота и хармония, който човечеството тепърва ще преоткрива и оценява по достойнство. Независимо дали се възхищавате на нестандартното изящество на Casa Batllo и Casa Mila, дали се разхождате из парка Гюел, където всяко кътче е като красива картичка, или дъхът ви спира пред внушителната хармония на Саграда Фамилия, вие усещате вградения в тях дух на архитекта-светец, който ви пречиства и възвисява. След толкова много красота сте като преродени - у вас остават само блаженство и благодарност. И не спирате да благодарите: на Гауди - че е създал този прекрасен фантастичен свят, на Барселона - че я има, на себе си - че сте дошли тук, и на Бог - за всичко.

 

Колкото и изключителен да е Гауди обаче, Барселона продължава да се развива архитектурно и след него. Знаков период в това отношение са 90-те години на 20 век, когато по време на подготовката на града за домакинството на олимпийските игри през 1992 г. са изградени новото пристанище Port Olimpic и прилежащия към него квартал. Символи на съвременната модерна архитектура там са двете кули близнаци, които са почти до морето, но се виждат от целия град. Впечатляваща е и бронзовата скулптура на огромна риба, дело на американския скулптор Frank Gehry, която се извисява до казиното на новото пристанище. Сред изградените през последните години архитектурни съкровища на Барселона интерес представляват още кулата Torre Agbar на френския архитект Jean Nouvel (която е особено красива вечер, обляна в разноцветни светлини) и Torre Vela на каталунския архитект Ricardo Bofill.

 

Бронзовата риба на Frank Gehry

 

Това са само малка част от архитектурните съкровища на Барселона - прекрасния средиземноморски град, в който човек се влюбва неусетно, но за цял живот. И мечтае да се връща там отново и отново, защото както казват хората: „В Барселона винаги има какво още да се види". А за да изберете какво още да видите при следващото си пътешествие до този изключителен град, може да ви помогне visitbarcelona.com, както помогна и на нас.

 

Изглед към Барселона от панорамната тераса на хълма Монтжуик

 

Текст: Йоанна Стойчева и Мария Руева

Снимки: Йоанна Стойчева

 

 
още от Новини

още от Любопитно

още от АРТ