СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Има внесен проект за възстановяване на басейна „Мария Луиза"
 Facebook

Има внесен проект за възстановяване на басейна „Мария Луиза"14.08.2018 / 14:49 - CityBuild.bg

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

 

Кметът заяви, че проект за възстановяването на басейна „Мария Луиза" е внесен при главния архитект Здравко Здравков. „Този обект в по-голямата си част е предоставен на частно дружество. След като внесеният проект бъде широко обсъден, ще трябва да се направят инвестиции от страна на собствениците", обясни още тя. Собственик на басейна е дружеството "Парк Мария Луиза".

 

 

Още в началото на годината сегашните собственици на комплекса внесоха инвестиционен проект в община "Средец". Компанията искаше да направи цялостен ремонт на басейна по съкратена процедура, като премахне трибуните и платформите за скокове, козирките и другите части от конструкцията и след това ги преизгради.

 

Проект за „Мария Луиза" на Архитектурно студио „Десет"

 

 

 

 

 

 

Басейнът попада в защитения от Закона за културното наследство Резерват за градинско и парково изкуство "Борисова градина", затова всеки проект трябва да се съгласува и с Националния институт за недвижимо културно наследство. За Борисовата градина предстои приемане на Подробен устройствен план. Проектът за него предвижда възстановяването на басейна.

 

 

Къпалнята "Мария Луиза" е открита на 6 юли 1939 г. като първата построена от Столичната община. Тя е застроена върху площ от 2.100 кв. м. Къпалнята е строена по проект и техническо изпълнение на архитекта при Архитектурно-градоустройствената дирекция на Общината Борис Далчев.

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано