СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Водна Култура: Минералните извори на София
 Facebook

Водна Култура: Минералните извори на София17.07.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Петима лектори ще ви запознаят с историята, потенциала, архитектурата и спецификата на минералните води на София във вечерен форум с отворена дискусия.

 

РЕСУРСИ е дългосрочна инициатива на Генератор за деконструкция и изследване на важни за града естествени дадености. ВОДНА КУЛТУРА е първият проект по темата, който цели да информира и предостави решения за по-пълно и осъзнато ползване на минералните извори в София.

 

 

Малко от нас знаят, че градът ни е дом на над 31 извора и е единствената столица в Европа с всички видове минерална вода. Това многообразие е предпоставка за богато практическо приложение на водите, но реално се използват едва 15-20%. Самото възникване на София в древността се дължи на обилните, топли минерални находища, и историята на града ни е пряко свързана с лечебните свойства на водата. Как могат да се ползват тези извори, защо една голяма част от тях се изливат в канала и остават неоползотворени, къде са изобщо, кой отговаря за тях, какъв е потенциала им за балнеологията и туризма. Това ще са част от въпросите, които ще бъдат зададени по време на ВОДНА КУЛТУРА. Проектът е разделен на няколко части и включва:

 

ДЕКОНСТРУКЦИЯ "ВОДА" (информационно събитие):

 

20.07.2017 от 17.30 - 20.30 часа

5-ма лектори ще ви запознаят с историята, потенциала, архитектурата и цялата специфика на минералните води на София във вечерен форум с отворена дискусия. Очаквайте специален ВОДЕН БАР за дегустация на различни води, както и сетивно слухово преживяване за потъване в темата.

OPEN CALL:

 

август - септември 2017

 

Как да направим минералните чешми на София по-познати, по-достъпни и по-привлекателни за повече хора? Отворена покана към всички с интерес по темата да предложат нови модели (прототипи на услуги и продукти) за ползването на наличните извори и по-лесния и удобен начин за консумирането на минерална вода.

 

Мотивирани дизайнери, архитекти, предприемачи, откриватели и всички хора с интерес и мнение по темата могат да се фокусират върху тази възможност и да предложат своите творчески решения: нова услуга или нов продукт под формата на опаковка, съд, карта на водните източници и техните качества, табела, лампа, чучур, чаша, събитие, филм, сувенир, история... Организаторите ще изберат и помогнат в реализацията на няколко от вашите идеи, а вие ще промените живота в София към по-добро.


ИНКУБАЦИЯ:

 

октомври, 2017г.

 

Инкубиране на селектирани от отворената покана проекти с цел развитието им до готови за представяне пред институции и бизнес организации подходи. 2-дневен спринт с ментори.

 

ПЪТУВАЩ ВОДЕН БАР:

 

август - септември 2017

 

Селекция от действащи извори в София за дегустация с пълна информация за състав, приложение и начин на ползване. 10 стъклени дамаджани ще обиколят града през заведения до споделени пространства и книжарници, за да предоставят достъп до различните видове вода в София.


Пълна информация: generatorsofia.com 

 

 
още от Новини

още от София