СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов водопровод от яз. „Тича“ до Шумен може да бъде изграден до две години
 Facebook

Нов водопровод от яз. „Тича“ до Шумен може да бъде изграден до две години21.01.2020 / 17:14 - CityBuild.bg

Предстои обявяване на обществената поръчка за изграждането му.

 

Стойността на съоръжението е близо 70 млн. лв., а строителството трябва да приключи в рамките на две години. Това стана ясно вчера в общината по време на обещаната среща след края на ремонтните работи на 16 и 17 януари. Тя беше свикана от кмета на Шумен Любомир Христов. С участието на областния управител Стефан Желев, представители на ВиК дружеството и кмета на Велики Преслав Янко Йорданов бяха обсъдени спешни действия за обновяване на ВиК системата и решаване на проблемите на територията на областта.

 

Кметът Любомир Христов информира, че е провел четиричасов разговор с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, който пристигна в Шумен късно вечерта в събота. Той е поел ангажимент за ускоряване на процедурата по подписване на договора на ВиК Шумен с ОП „Околна среда“, откъдето ще дойдат и средствата за довеждащия водопровод.

 

Със създаването на новия ВиК холдинг държавата ще има възможност да увеличи капитала си във водното дружество, за да може то да се стабилизира. След подписването на договора ще бъде изготвена и обществената поръчка за водопровода.

 

Изпълнител на Пречиствателната станция за питейна вода трябва да бъде избран до април, а изборът на строител на новия водопровод трябва да стане ясен до края на годината. За това е необходимо от водното дружество да подготвят по най-бързия начин справка за реалното състояние към момента на стария водопровод и до края на седмицата да я предоставят в МОСВ.

 

На срещата стана ясно, че от МОСВ са поискали да се изпрати предложение и за възстановяване на алтернативните водоизточници. Освен че трябва да се проучи състоянието на съществуващите стари кладенци и сондажи, трябва да се видят какви са възможностите за изграждане на нови.

 

По думите на началника на Технологичен район Шумен във ВиК инж. Галин Ганчев възстановяването на дълбоките сондажи от кв. „Мътница“ може да осигури само 1/3 от необходимото количество за града. Дружеството не разполага с необходимите специалисти да се направят проучвания за изграждане на нови сондажи, обясни още той. Надеждата е, че със създаването на държавния холдинг ВиК Шумен ще бъде подпомогнато със специалисти за тази работа.

 

33 аварии са отстранили екипите на ВиК от миналия четвъртък досега по трасето на водопровода. 10 от тях са възникнали след пускането на водата в събота и са ремонтирани „под налягане“.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано