СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Впечатляваща реновация на къща в Каварна
 Facebook

Впечатляваща реновация на къща в Каварна14.03.2019 / 16:10 - CityBuild.bg

Оригинално барбекю тип "наутилус" на терасата е едно от най-интересните решения в проекта.

 

 

Къщата в Каварна е била малка стара едноетажна постройка от 60-те с частичен сутерен. Малко преди да я завещае на младите /поръчители на задачата/, старият собственик решил, че гредоредът е поизгнил и отлял стоманобетонова плоча вместо него. Плоча изцяло над първо ниво, без никакви стоманобетонни греди, без дори пояси - лежаща директно върху тухлените зидове и провиснала засрашително, казва авторът на реновацията - арх. Борис Борисов

 

 

BORISOV & BORISOV ARCHITECTS прави архитектурно заснемане от място и създава нова обемно-пространствена концепция - маха част от плочата, прави нов покрив, който да осигури въздух в хола, извършва конструктивно укрепване с нов стоманобетонов екзоскелет, вкаран в общата естетика, укрепва основите. Получава се второ ниво с пространство за кабинет, две детски легла едно над друго, спалня-ниша, която излиза конзолно на собствена дървена конструкция към улицата. Монтира стъклопакети, вкарани в „черна каса" и облечени отвътре и отвън в дърво.

 

 

Покривната конструкция е решена с дървени „виренделови ферми" и стройни ребра със сечение 8.5 / 16 см, за разлика от класическото 10/12 см. По южната фасада е направена специална дървена конструкция, която подпира крайните ребра така, че да се получи стряха над 1.50 м. На югозапад верандата е покрита с голямо покривно крило. Фасадите са от камък, дърво и мазилка, лежащи на отделни равнини, а не „класически".

 

 

 

Интериорът включва видим бетон на пода на хола, а на второто ниво - чамови дюшемета. Парапети, маси, пейки и врати /вътрешни и входна/ са правени по детайл. Две много интересни стълби тип „пачи крак" към второто ниво и към сутерена са със стоманена винкелова конструкция и дървени масивни стъпала. Долната сълба буквално се движи по релси, за да освобождава складово пространство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от АРТ