СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Впечатляващи иновативни концепции показа форумът за фасаден инженеринг
 Facebook

Впечатляващи иновативни концепции показа форумът за фасаден инженеринг09.11.2015 / 14:28 - citybuild.bg

Повече от 400 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции се запознаха с предизвикателствата при изграждането на качествена сградна обвивка.

 

Снимка: citybuild.bg 

 

В събота за трети пореден път ЕТЕМ организира международна конференция за фасаден инженеринг. Форумът е високо оценен от страна на водещите професионалисти, а темата е една - предизвикателствата при изграждането на качествена сградна обвивка. Вследствие на климатичните промени и новите политики в посока smart cities изискванията и очакванията към сградните обвивки са все по-завишени. Тенденциите са към все по-голямо форматни елементи, все по-разнообразни материали и все по-ексцентрични форми. 

 

Снимка: citybuild.bg 

 

Тази година близо 400 гости от от различни страни и континенти - Италия, Германия, Холандия, Гърция, Украйна, Иран, Сърбия, Македония, Хърватска и други държави присъстваха на форума за фасаден инженеринг. Архитекти и представители на строителния бизнес и на различни институции дискутираха последните тенденции в бранша, имаха възможност за свободна комуникация и обмяна на идеи. Нов момент в организацията беше live stream - всеки, който нямаше възможност да присъства, можеше да следи лекторите онлайн. 

 

Снимка: citybuild.bg. Спиридон Катоподис, търговски директор на ЕТЕМ Груп, откри конференцията, която се проведе в събота в Sofia Event Center в Paradise Mall

 

Удоволствие за нас е, че международната конференция по фасаден инженеринг от чисто корпоративно се превърна в професионално събитие, че го търсите, искате да се случи, а за него говорим и след това, което е още един добър знак за важността на темата „фасадната обвивка" и специалността „фасаден инженеринг". Тя набира скорост и тежест и вярвам, че всички са осъзнали необходимостта от това тя да се изучава и прилага в точното място и време в строителния процес", каза по време на встъпителната си реч инж. Венета Новакова, R&D директор в Етем Груп.

 

Снимка: citybuild.bg  

 

Инж. Венета Новакова показа иновативни разработки и най-нови фасадни решения, сред които и модулна фасада Е99, използвана при изграждането на най-високата сграда в България - Капитал Форт. Новакова представи различни решения за сградна обвивка, които да отговарят на изискванията на инвеститора - обвивка, която да допринесе за удължаване на жизнения цикъл на сградата, за финансово икономична ефективност и за добър енергиен мениджмънт. Инж. Новакова отново подчерта значението на холистичния подход - обща работа от самото начало на проекта - от ресурсите, през всеки пункт на сградата и връзките между отделните решения. Необходимо е все повече внимание към сградата и разбиране на всички в процеса. Обследването на ранен етап и внедряването на нови технологии са много важни, защото фасадната обвивка е натоварена с много функции в последните години, каза тя.

    

 

Снимка: citybuild.bg  


Арх. Кас Оостерхуис, съосновател на ONL (Oosterhuis_Lénárd studio), сподели своя опит при създаването на дизайн, структура и обвивка на сградата. За него най-новият подход в дизайна на сгради е събирането на различни компоненти и материали - т.нар. инклузивен дизайн. Той говори за комплексността на базата на прости правила и проекти за интегрирана климатична обвивка като адаптивна система. „Нито един компонент вече не е същият, а ние програмираме нашите емоции в продуктите. Трябва да разглеждаме проектните системи като динамични, в които компонентите си взаимодействат едни с други. Архитектурата се трансформира в постоянно променящо се обкръжение, което мени форма и съдържание в реално време”, каза той и акцентира върху интегрираното отношение конструкция-обвивка. „Не мислете за фасадата като за нещо различно от конструкцията – проектирайте като една цялостна система”, каза още проф. Оoстерхуис. 

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Арх. Димитър Паскалев от „Архитектоника Студио" представи иновативните възможности при фасадите от стъкло. Една от последните технологии е използването на течаща вода в стъклопакета за ограничаване на слънчевата светлина и радиация. Той анонсира голям международен проект с Испания и Германия, спечелен по Европейска програма - InDeWag, в който "Архитектоника Студио" съвместно с ЕТЕМ и Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН работи по индустриалното развитие на стъклопакети с циркулиращ воден поток. "Водата отвежда слънчевата енергия, като по този начин фасадата абсорбира радиацията и се превръща в слънчев колектор", обясни арх. Паскалев. Според него това е един невероятен начин за енергийна ефективност на сградите, като има възможности за целогодишно отопление посредством буфери, които да съхраняват "погълнатата" енергия през по-топлите дни.

 

 

 

 

 

 Снимки: citybuild.bg  


Инж. Торстен Хелбиг, съосновател и партньор в Knippers Helbig, запозна аудиторията с последните иновации в областта на материалите и процесите. Той сподели колко е важно архитектите и инжeнерите да работят заедно още от концептуалното ниво на сградата и подходът да не е линеен, а системен. Хелбиг говори за "активирането" на фасадата и за нейния потенциал тя да бъде гъвкава или адаптивна. Той показа и различни проекти, които демонстрират концепцията на работа на Knippers Helbig. Според Хелбиг истинският потенциал в параметричното проектиране все още се разкрива, а проектният процес дава възможност за непрекъснати експерименти. Използването на предварително изработени елементи има ключово значение. Параметрично контролираният подход дава възможност за уникални форми от неповтарящи се компоненти, смята той.  

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Арх. Ангел Захариев, „A и А Архитекти", представи опита на студиото и на екипа от инженери, с които работят в проектирането на фасади на сложни проекти. Той обърна внимание на някои проектантски решения, базирани на конкретни проекти от портфолиото на бюрото. Арх. Захариев обърна внимание на тясната връзка между архитектурата и продуктовия дизайн, както и на връзките архитектура-технологичната акселерация и архитектура-градска среда. Той също подчерта колко е важна интегрираността в процеса на работа по един проект от самото начало и представи подходите в проектирането на реализирани обекти: последната сграда към вече завършения Бизнес парк София, най-високата сграда в България - Капитал Форт, както и на Музейко - уникалният детски научен център. Арх. Захариев запозна аудиторията и с два текущи проекта - за административна сграда в Плевен, с който спечели първото място в конкурса АРХ ИНОВА тази година, както и проект за висока кула с формата на стилизирана арка. 

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Арх. Тобиас Валисер, създателят на Лаборатория за визионерска архитектура (LAVA), представи начините за подготовка на проекти с използване на инструменти и идеи, които да разработят иновативни решения - с акцент върху функционирането и взаимодействието на сградите. Природата е най-голямото вдъхновение, смята Валисер, и в съчетание с единство на конструкция, сградна обвивка и архитектура сградата трябва да е като организъм или екосистема с обвивка. Важна е не толкова формата, колкото интелигентността на системата, каза арх. Валисер и акцентира върху параметричната адаптация и оптимизация, защото чрез параметричното моделиране системата може постоянно да бъде оптимизирана по време на проектния процес. Той показа концептуални и реализирани обекти и разказа за процесите по подготовката им.

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Организаторите бяха подготвили и специална изненада за гостите, а именно skype връзка с небезизвестният и вече познат на българската аудитория от предишни издания на Конференцията световен архитект и фасаден инженер Абдулмаджид Каранух. Той представи една от последните тенденции в архитектурния дизайн, в чиято основа е "пренареждането на реда във вселената". Той даде за пример Айфеловата кула, чиято концепция според него също е подчинена на подобен ред. Според Каранух много проекти са продиктувани от формата на ятата на птиците. "Наблюдаването на птиците или рибите, тяхното групиране и движение в точно определен ред, може да бъде вдъхновяващо", добави Абдулмаджид. Според него принципът за реда във вселената е най-простият урок, който се използва за формиране на отделни решения. В заключение той благодари на проф. Кас Оостерхуис, чиято работа го е вдъхновила за създаването на фасадата на Al Bahr Towers в Абу Даби.

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg  

 

 

 

Два иновативни продукта на Италчементи Груп представи по време на Третата международна конференция по фасаден инженеринг Масимо Борса, R&D мениджър, в своята презентация „i.light & i.active BIODYNAMIC: Иновативни решения за високо естетични фасади". Един от видовете бетон е i.light - революционна технология, която съчетава солидността на бетона и прозрачността на стъклените материали. Другият изключително интересен продукт е биодинамичният цимент i.active BIODYNAMIC. Той е устойчив и издръжлив, притежава много добри визуални качества с възможности за иновативни форми и свойства за пречистване на въздуха.

 

Снимка: citybuild.bg

 

 

 

 

Презентации направиха още представители на партньорите на събитието тази година: aрх. Елени Гини от Елвал Колор, Ан-Лин Ситерн - EMEA Маркетинг Лидер, Corian (Франция), заедно с Лукаш Гагало - регионален мениджър Полша, Corian, както и Леон Бузату - технически директор на Сен Гобен Глас - Румъния, и Петър Космев - маркетинг директор на Сен Гобен Вебер.

 

Медиен партньор е citybuild.bg.

 

 

Очаквайте още информация от събитието.

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от Дограми - Статии