СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Впечатляващи иновативни концепции показа форумът за фасаден инженеринг
 Facebook

Впечатляващи иновативни концепции показа форумът за фасаден инженеринг



09.11.2015 / 14:28 - citybuild.bg

Повече от 400 гости от строителния бранш, архитекти и представители на институции се запознаха с предизвикателствата при изграждането на качествена сградна обвивка.

 

Снимка: citybuild.bg 

 

В събота за трети пореден път ЕТЕМ организира международна конференция за фасаден инженеринг. Форумът е високо оценен от страна на водещите професионалисти, а темата е една - предизвикателствата при изграждането на качествена сградна обвивка. Вследствие на климатичните промени и новите политики в посока smart cities изискванията и очакванията към сградните обвивки са все по-завишени. Тенденциите са към все по-голямо форматни елементи, все по-разнообразни материали и все по-ексцентрични форми. 

 

Снимка: citybuild.bg 

 

Тази година близо 400 гости от от различни страни и континенти - Италия, Германия, Холандия, Гърция, Украйна, Иран, Сърбия, Македония, Хърватска и други държави присъстваха на форума за фасаден инженеринг. Архитекти и представители на строителния бизнес и на различни институции дискутираха последните тенденции в бранша, имаха възможност за свободна комуникация и обмяна на идеи. Нов момент в организацията беше live stream - всеки, който нямаше възможност да присъства, можеше да следи лекторите онлайн. 

 

Снимка: citybuild.bg. Спиридон Катоподис, търговски директор на ЕТЕМ Груп, откри конференцията, която се проведе в събота в Sofia Event Center в Paradise Mall

 

Удоволствие за нас е, че международната конференция по фасаден инженеринг от чисто корпоративно се превърна в професионално събитие, че го търсите, искате да се случи, а за него говорим и след това, което е още един добър знак за важността на темата „фасадната обвивка" и специалността „фасаден инженеринг". Тя набира скорост и тежест и вярвам, че всички са осъзнали необходимостта от това тя да се изучава и прилага в точното място и време в строителния процес", каза по време на встъпителната си реч инж. Венета Новакова, R&D директор в Етем Груп.

 

Снимка: citybuild.bg  

 

Инж. Венета Новакова показа иновативни разработки и най-нови фасадни решения, сред които и модулна фасада Е99, използвана при изграждането на най-високата сграда в България - Капитал Форт. Новакова представи различни решения за сградна обвивка, които да отговарят на изискванията на инвеститора - обвивка, която да допринесе за удължаване на жизнения цикъл на сградата, за финансово икономична ефективност и за добър енергиен мениджмънт. Инж. Новакова отново подчерта значението на холистичния подход - обща работа от самото начало на проекта - от ресурсите, през всеки пункт на сградата и връзките между отделните решения. Необходимо е все повече внимание към сградата и разбиране на всички в процеса. Обследването на ранен етап и внедряването на нови технологии са много важни, защото фасадната обвивка е натоварена с много функции в последните години, каза тя.

    

 

Снимка: citybuild.bg  


Арх. Кас Оостерхуис, съосновател на ONL (Oosterhuis_Lénárd studio), сподели своя опит при създаването на дизайн, структура и обвивка на сградата. За него най-новият подход в дизайна на сгради е събирането на различни компоненти и материали - т.нар. инклузивен дизайн. Той говори за комплексността на базата на прости правила и проекти за интегрирана климатична обвивка като адаптивна система. „Нито един компонент вече не е същият, а ние програмираме нашите емоции в продуктите. Трябва да разглеждаме проектните системи като динамични, в които компонентите си взаимодействат едни с други. Архитектурата се трансформира в постоянно променящо се обкръжение, което мени форма и съдържание в реално време”, каза той и акцентира върху интегрираното отношение конструкция-обвивка. „Не мислете за фасадата като за нещо различно от конструкцията – проектирайте като една цялостна система”, каза още проф. Оoстерхуис. 

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Арх. Димитър Паскалев от „Архитектоника Студио" представи иновативните възможности при фасадите от стъкло. Една от последните технологии е използването на течаща вода в стъклопакета за ограничаване на слънчевата светлина и радиация. Той анонсира голям международен проект с Испания и Германия, спечелен по Европейска програма - InDeWag, в който "Архитектоника Студио" съвместно с ЕТЕМ и Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН работи по индустриалното развитие на стъклопакети с циркулиращ воден поток. "Водата отвежда слънчевата енергия, като по този начин фасадата абсорбира радиацията и се превръща в слънчев колектор", обясни арх. Паскалев. Според него това е един невероятен начин за енергийна ефективност на сградите, като има възможности за целогодишно отопление посредством буфери, които да съхраняват "погълнатата" енергия през по-топлите дни.

 

 

 

 

 

 Снимки: citybuild.bg  


Инж. Торстен Хелбиг, съосновател и партньор в Knippers Helbig, запозна аудиторията с последните иновации в областта на материалите и процесите. Той сподели колко е важно архитектите и инжeнерите да работят заедно още от концептуалното ниво на сградата и подходът да не е линеен, а системен. Хелбиг говори за "активирането" на фасадата и за нейния потенциал тя да бъде гъвкава или адаптивна. Той показа и различни проекти, които демонстрират концепцията на работа на Knippers Helbig. Според Хелбиг истинският потенциал в параметричното проектиране все още се разкрива, а проектният процес дава възможност за непрекъснати експерименти. Използването на предварително изработени елементи има ключово значение. Параметрично контролираният подход дава възможност за уникални форми от неповтарящи се компоненти, смята той.  

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Арх. Ангел Захариев, „A и А Архитекти", представи опита на студиото и на екипа от инженери, с които работят в проектирането на фасади на сложни проекти. Той обърна внимание на някои проектантски решения, базирани на конкретни проекти от портфолиото на бюрото. Арх. Захариев обърна внимание на тясната връзка между архитектурата и продуктовия дизайн, както и на връзките архитектура-технологичната акселерация и архитектура-градска среда. Той също подчерта колко е важна интегрираността в процеса на работа по един проект от самото начало и представи подходите в проектирането на реализирани обекти: последната сграда към вече завършения Бизнес парк София, най-високата сграда в България - Капитал Форт, както и на Музейко - уникалният детски научен център. Арх. Захариев запозна аудиторията и с два текущи проекта - за административна сграда в Плевен, с който спечели първото място в конкурса АРХ ИНОВА тази година, както и проект за висока кула с формата на стилизирана арка. 

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Арх. Тобиас Валисер, създателят на Лаборатория за визионерска архитектура (LAVA), представи начините за подготовка на проекти с използване на инструменти и идеи, които да разработят иновативни решения - с акцент върху функционирането и взаимодействието на сградите. Природата е най-голямото вдъхновение, смята Валисер, и в съчетание с единство на конструкция, сградна обвивка и архитектура сградата трябва да е като организъм или екосистема с обвивка. Важна е не толкова формата, колкото интелигентността на системата, каза арх. Валисер и акцентира върху параметричната адаптация и оптимизация, защото чрез параметричното моделиране системата може постоянно да бъде оптимизирана по време на проектния процес. Той показа концептуални и реализирани обекти и разказа за процесите по подготовката им.

 

Снимка: citybuild.bg  

 

 

 

 

Организаторите бяха подготвили и специална изненада за гостите, а именно skype връзка с небезизвестният и вече познат на българската аудитория от предишни издания на Конференцията световен архитект и фасаден инженер Абдулмаджид Каранух. Той представи една от последните тенденции в архитектурния дизайн, в чиято основа е "пренареждането на реда във вселената". Той даде за пример Айфеловата кула, чиято концепция според него също е подчинена на подобен ред. Според Каранух много проекти са продиктувани от формата на ятата на птиците. "Наблюдаването на птиците или рибите, тяхното групиране и движение в точно определен ред, може да бъде вдъхновяващо", добави Абдулмаджид. Според него принципът за реда във вселената е най-простият урок, който се използва за формиране на отделни решения. В заключение той благодари на проф. Кас Оостерхуис, чиято работа го е вдъхновила за създаването на фасадата на Al Bahr Towers в Абу Даби.

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg  

 

 

 

Два иновативни продукта на Италчементи Груп представи по време на Третата международна конференция по фасаден инженеринг Масимо Борса, R&D мениджър, в своята презентация „i.light & i.active BIODYNAMIC: Иновативни решения за високо естетични фасади". Един от видовете бетон е i.light - революционна технология, която съчетава солидността на бетона и прозрачността на стъклените материали. Другият изключително интересен продукт е биодинамичният цимент i.active BIODYNAMIC. Той е устойчив и издръжлив, притежава много добри визуални качества с възможности за иновативни форми и свойства за пречистване на въздуха.

 

Снимка: citybuild.bg

 

 

 

 

Презентации направиха още представители на партньорите на събитието тази година: aрх. Елени Гини от Елвал Колор, Ан-Лин Ситерн - EMEA Маркетинг Лидер, Corian (Франция), заедно с Лукаш Гагало - регионален мениджър Полша, Corian, както и Леон Бузату - технически директор на Сен Гобен Глас - Румъния, и Петър Космев - маркетинг директор на Сен Гобен Вебер.

 

Медиен партньор е citybuild.bg.

 

 

Очаквайте още информация от събитието.

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от Дограми - Статии