СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Връчиха заповедта за спиране на строежа сградата „Златен век“
 Facebook

Връчиха заповедта за спиране на строежа сградата „Златен век“15.04.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

За нарушения са образувани 8 административно-наказателни производства, като предвиденият размер на санкциите е около 200 000 лева.

 

Днес, както се очакваше, ДНСК издаде и връчи заповед за цялостно спиране на строеж „Златен век“, извършван от „Артекс инженеринг“ АД. Заповедта подлежи на обжалване пред Административен съд - София в 14-дневен срок. Жалбите и протестите пред съда не спират изпълнението на заповедта.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Ден преди ДНСК да връчи официално заповед за спиране на строежа, "Артекс" поиска да й бъде позволено да продължи изграждането.  В писмо до медиите, към което е прикрепено и възражението, изпратено до ДНСК, арх. Весела Мирянова твърди, че са отстранени всички констатирани нередности по строежа и частичното спиране от края на март трябва да бъде отменено. Във възражението се посочва, че "едно такова спиране ще бъде свързано и с неправомерно нанасяне на изключително големи по размер щети за възложителя".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

От Инициативен комитет "Лозенец", който настоява за по-ниска сграда, вчера публикува коментар:

 

Всички юристи, до които сме се допитвали, са категорични в мнението около обратното действие и заварените случаи на чл. 153. Този член е с материалноправна норма, това дори е казано и от становището на инвеститора на "Златен Век", но при тях за пореден път наблюдаваме погрешно интерпретиране на правилото. Те твърдят, че е несъщинско обратно действие. Да, ама не точно. В практиката на ВКС и ВАС се казва друго, а то е: "При смяна на законите регулацията на заварените продължаващи правоотношения се определя с преходни и заключителни разпоредби на новоприетия закон. Сега действащият Закон не съдържа преходни разпоредби, уреждащи материалноправната легитимация за заварени правоотношения. При липса на такова предписание следва да намерят приложение общите принципи за действие на закона във времето. Основният принцип е, че законът действа занапред, ex nunc. Обратното действие е изключение и трябва да бъде изрично предвидено.


Незабавното действие на закона или т.нар. несъщинско обратно действие е присъщо на процесуалните норми. По отношение на материално правните норми принципът е различен. Когато новоприетият закон завари продължаващи съществуването си правоотношения, породени от юридически факт, възникнал преди влизането му в сила, но който се обхваща от приложното му поле, то към тези правоотношения следва да се приложи правната уредба, която е била в сила при възникването им. Следователно за заварените правоотношения следва да намери приложение Закона отм."


Освен всичко това, съдебната практика е категорична относно сроковете на чл. 153 - когато минат пет години, правното действие на разрешението за строеж изтича, а след този срок имат право на заверка и то веднъж в рамките на една година. През тази година разрешенито за строеж е без правна сила и всичко построено през това време е незаконно. В случая със "Златен век" разрешението за строеж е имало заверка веднъж през 2012 година, която изтече през ноември 2017 и оттогава се строи незаконно. Право на втора презаверка нямат, освен ако не променят проекта спрямо новия план на района.


Всичко е кристално ясно и категорично! В момента се спекулира с това, че ще фалират, но споко - няма да фалират! Рискът от всичко това го носи инвеститорът, а не държавата като цяло. Просто трябва да се пита защо ДНСК са били така слепи? И какви юристи работят там?! Време е и законодателната дейност в парламента да включва четене на съдебната практика и тълкуванията и да ги приложат в закона, за да нямаме такива абсурди.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Какво се чака по случая „Златен век":

 

Чака се решение на Сoфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa за зaĸoнността и вaлиднocттa нa paзpeшeниeто за строеж.

 

Чака се резултат от проверката на КПКОНПИ /Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество/. Тя проверява: пазарните цени на имоти от „Апартамент гейт", произхода на средствата за покупката им, има ли търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Комисията проверява и дейността на „Артекс": участие в обществени поръчки, сделки, разрешения за строеж, предизборни дарения.

 

Чака се решение на Aдминиcтpaтивeн cъд - Coфия гpaд, заведено от Инициативния комитет „Лозенец" срещу бездействие на ДНСК.

 

Чака се отговор от ДНСК защо след тpи нейни пpoвepĸи и преди избухването на скандала с апартаментите дирекцията не е констатирала изтекло paзpeшeниe зa cтpoeж на „Златен век". Такава констатация беше направена едва след срещата при премиера Бойко Борисов.

 

Докато се чака разплитането на юридическите спорове, решения на съд и прокуратура и проверката на антикорупционната комисия, на 15 април строителството на „Златен век" ще бъде замразено след отстраняване на установените на последната проверка забележки от ДНСК. А "Артекс" ще си търси правата по съдебен ред, след като оповести становище и на проф. Иван Русчев - доктор на юридическите науки, че разрешението за строеж на "Златен век" е валидно до януари 2020 г.  

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София