СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Вълните на ар нуво: Архитектура в Дунавския регион
 Facebook

Вълните на ар нуво: Архитектура в Дунавския регион21.05.2019 / 13:23 - CityBuild.bg

Изложбата ще бъде официално открита днес от 16.00 часа в НДК - Галерия на открито при паметника на лъва.

 

Ар нуво, което на френски означава „ново изкуство“, е движение в изящните и приложни изкуства на границата между XIX и XX в., което търси не историческото, а приказното и мистичното (било то фолклорно, средновековно, източно), и го вплита в нова визия за света.

 

 

Изложбата показва своеобразието и националните специфики на ар нуво архитектурата в Дунавския регион. Организирана е в три раздела. В първия – „Ото Вагнер и неговите ученици“, ще видите не само на Виена и Ото Вагнер, чиито сгради са идеален пример за преминаването от историзъм към ар нуво, но и на творби на някои от последователите на прочутия австрийски архитект в София, Любляна и Загреб. Вторият раздел е посветен на известния унгарски архитект Йодьон Лехнер и неговите ученици в днешни Унгария и Румъния. Третият раздел акцентира върху конкретни примери за архитектурни постижения в стил ар нуво в София, Белград и Загреб. София е включена с творби на архитектите Георги Фингов, Петко Момчилов, Наум Торбов и Киро Маричков.

 

Изложбата бележи края на проект „Устойчиво опазване и популяризиране на културното наследство в стил ар нуво в Дунавския регион”, в който 10 организации от 7 държави по Дунава инвестират усилията си в опазване, съживяване и популяризиране архитектурното ар нуво наследство. Потърсете още емблематични ар нуво сгради в дигиталния репозиториум, създаден по проекта тук.

 

Изложбата продължава до 31 май.

 

 
още от Новини

още от АРТ