СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
5 въпроса на ЕТЕМ
 Facebook

5 въпроса на ЕТЕМ26.06.2020 / 17:42 - CityBuild.bg

Компанията попита лектори в петата фасадна конференция за стила им на работа, за това какво ги вдъхновява и как виждат града на бъдещето.

 

В края на миналата година ЕТЕМ за пети път събра световно признати имена в архитектурата на Международна конференция за фасаден инженеринг. Основно място сред темите на конференцията в Sofia Event Center заеха проектирането, изграждането, експлоатацията и най-новите тенденции и решения при фасадния инженеринг. Сред акцентите на форума бяха дигитализацията в архитектурата и автоматизацията на различните процеси. 

 

ЕТЕМ зададе по пет въпроса на всички лектори в конференцията - за стила им на работа, какво ги вдъхновява и как виждат града на бъдещето. Ето и отговорите на трима от тях:

 

5 ВЪПРОСА НА ЕТЕМ С МИРОН МУТИЯБА, ГЛАВЕН ПРОЕКТАНТ В ZAHA HADID ARCHITECTS

 

 

Г-н Мутияба, как бихте описали стила си - подписа, който оставяте на един проект?

 

Архитектурното бюро Zaha Hadid, от което съм част, има повече от 40 години история, в които са извършени различни проучвания и търсения, довели до  намирането на нашия „език на дизайн". Той се състои в едно специфично „разбиране на пространството".

 

Имате ли муза или нещо, което Ви вдъхновява в работата?

 

Вдъхновението при мен е реакция към предизвикателствата около проекта.

 

Кой е архитектът, чиито проекти най-много Ви вдъхновяват?

 

Заха Хадид, разбира се. Също така архитектът Али Рахим и дизайнерът Рос Лавгроув.

 

Опишете ни града на бъдещето, например как ще изглежда той след 50 години?

 

Това, което се наблюдава е, че градовете стават все по-взаимосвързани. Използват се все повече модерни технологии, които да направят градовете на бъдещето „по-интелигентни". Вярвам, че това е тенденцията на бъдещето - да имаме по-умни и по-устойчиви градове.

 

Коя е любимата Ви книга и какво четете в момента?

 

90% от книгите в моята библиотека са на тема архитектура.

 

5 ВЪПРОСА НА ЕТЕМ С ПАБЛО ЗАМОРАНО - РЪКОВОДИТЕЛ ОТДЕЛ „ГЕОМЕТРИЯ И ИЗЧИСЛИТЕЛЕН ДИЗАЙН" В HEATHERWICK STUDIO

 

 

Г-н Заморано, кой е проектът на Ваш колега, който най-много Ви е впечатлил?

 

Проектът, който ме е впечатлил и е един от любимите ми проекти, всъщност не е сграда, а е паркът High Line в Ню Йорк. Харесва ми начинът, по който взаимодейства с инфраструктурата, с историята на града, с ландшафта и това как приобщава хората към едно ново пространство.

 

Кой според Вас е материалът, от който ще бъдат изградени сградите от бъдещето?

 

Смятам, че материалът на бъдещето е свързан с природата и напълно биологичен - ще дойде от природата и със сигурност ще се върне обратно в природата.

 

Как балансирате между функционалността на един проект и естетиката и желанието за смел дизайн?

 

Смятам, че трите области - функционалност, естетика и предизвикателен дизайн, са напълно взаимосвързани. Една функционална сграда според мен със своята архитектура дава различни възможности за изразяване, както и възможности за интересен дизайн. Ако една сграда е успешна, ако може да интегрира хората и да комуникира с контекста на заобикалящата я среда, да реагира на ландшафта, който я заобикаля, тогава тя е функционална, естетически успешна  и добра като дизайн.

 

Когато седнете да работите, какво Ви вдъхновява?

 

Вдъхновението - то не идва от едно и също място. Свързано е с контекста, в който ще бъде реализиран проекта и в който трябва да го впишем. Вдъхновението ми може да е свързано с културата, може да е свързано с някаква особеност на мястото, на което проектирам, а може дори да е свързано и с трудностите, които създава това място.

 

Кой е любимият Ви филм?

 

Любим филм ми е "Градът на изгубените деца" (на френски: La Cité des enfants perdus) от 1995 г. Това е много поетичен и драматичен френски филм. Антиутопия,  която показва бъдещето на технологиите и обществото.

 

5 ВЪПРОСА НА ЕТЕМ СЪС СТИВЪН КЕНЕДИ, АСОЦИИРАН ПАРТНЬОР В GRIMSHAW ARCHITECTS

 

 

Имате ли любима мисъл на известен архитект или такава за архитектурата?

 

Първият известен архитект, който ме е учил, е Алвар Аалто. Харесва ми връзката между архитектурата и природата - това отива отвъд пространственото разбиране, става въпрос за различни сетива - зрението, слуха, осезанието.

 

Опишете ни града на бъдещето, например как ще изглежда той след 50 години?

 

Смятам, че градовете на бъдещето ще бъдат много повече зелени, отколкото са сега. Мисля, че най-близо до градовете на бъдещето е Сингапур, където наистина е зелено. Наистина е важно за нас като инженери, проектанти и архитекти да използваме всички възможности да създаваме зелени градове както по отношение на отделни сгради, така и на паркове и зелени пространства върху покривите на сградите.

 

Кой е за Вас проектът master piece за всички времена?

 

Катедралата в Дъръм. Израстнах съвсем близо до Дъръм, прекарал съм много време в тази катедрала и всеки път откривам нещо в нея, което ме интригува - например дълбоките един метър основи (построена е върху скално плато и от трите си страни е окръжена от река), както и това, че главният майстор е бил мюсюлманин. Винаги я намирам за вълнуваща в много отношения.

 

Как бихте описали своя индивидуален стил  - подписа, който оставяте на един проект?

 

Да карам хората да се чувстват добре, да се чувстват щастливи. Хората, които използват сградата всеки ден - собствениците й, тези, които я поддържат, до чистачите. Много е важно да осъществим този аспект: ако можем да върнем хуманността на сградата, това може да я направи успешна, като съответно превърне и моето участие в нея в успех.

 

Кой е любимият Ви филм?

 

За любимия филм - труден въпрос. Това е малко като въпроса дали имам любима музикална група... Има толкова много добри групи. Нека помисля... - "Обичайните заподозрени".

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Интервюта