СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Има възможност за ремонт на гимназията по каменообработване в село Кунино
 Facebook

Има възможност за ремонт на гимназията по каменообработване в село Кунино31.07.2020 / 14:30 - CityBuild.bg

100-годишното училище са завършили скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти в бранша.

 

С изменение на Насоките за кандидатстване по процедура „Култура и спорт в училище" на Оперативна програма „Региони в растеж" ще бъде предоставена възможност Министерството на културата да подаде проектно предложение за ремонт и преоборудване на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Това става възможно чрез осигуряването на над 730 хил. лв. от управляваната от МРРБ оперативна програма. Крайният срок за подаване на проектно предложение е 23 октомври.

 

 

Днешната Професионална гимназия по каменообработване - Кунино, е създадено като училище с държавен указ през 1920 г. с идеята за „осъвременяване на каменоделието", според нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област на бързо развиващата се тогава към икономически разцвет нова България. Поради наличието на превъзходна суровина - варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия, за място е избрано с.Кунино - разположено сред красива природа, с рядко съчетание на скалисти масиви, каньони, плата, гори, река и плодородна равнина; селище с древна история, култура и прогресивни хора.

 

Вдъхновител и създател на училището е роденият в Кунино велик българин и строител на съвременната ни държава Константин Томов. Училището е създадено и при голямото съдействие на чешкото каменоделно училище в Хоржице, откъдето в Кунино идва учителят-специалист и пръв директор Рудолф Браун. 

 

Първите занятия в Държавното каменоделно училище започват през 1921 г. с десет ученика, докато се строи новата сграда. През периода 1921-1923 г. от Чехия пристигат учителите-специалисти Станислав Кхун, Йосиф Шквара, Йозеф Краус, които създават фундамента на школата по каменоделство и скулптура в Кунино. След 1926 г. започват своята дейност висококвалифицирани българи - учители от цялата страна.

 

От създаването на училището до днес почти всички професионалисти в обработката на камъка в България са получили образованието си в Кунино. По-голяма част от тях са скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти в бранша, прославили се с професията си в България и по целия свят. Голяма част от завършилите продължават образованието си в Националната художествена академия, а впоследствие намират утвърдено място в българското изобразително изкуство. Монументално-скулптурните обекти в Шумен, Панагюрище, Стара Загора, Шипка, Червен Бряг, художествено-архитектурната украса на София - ЦУМ, Президентството, Министерския съвет, Шератон, катедралните храмове, паметниците и каменните паркови украси в България и в отделни страни в чужбина представят част от славната история и на училището.

 

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е уникална школа, единствена по рода си на Балканите, със 100-годишна история, големи професионални традиции в обучението, даваща една вечна като камъка, винаги актуална и ценна професия.

 

 

 
още от Новини

още от Страната