СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Възможността за развитие е едно от „болните места“ на архитектите
 Facebook

Възможността за развитие е едно от „болните места“ на архитектите24.04.2018 / 15:15 - CityBuild.bg

Това показва социологическо проучване, обявено от Асоциацията на архитектите в България.

 

Какво работят архитектите? Кои са основните фактори, влияещи върху тяхната мотивация и ангажираност и какво очакват те от своите работодатели? За първи път в България се провежда подобно допитване до професионалния бранш, което е реализирано от агенция за маркетингови изследвания и консултации BluePo!nt.

 

Изводите: Екипът трябва да е сформиран от професионалисти, които си помагат, насърчават се взаимно и има уважение и доверие. Възможността за развитие може да бъде определена като едно от „болните места“ на архитектите в сектора. Тук се включва възможността архитектът да научава нови неща, да има възможност да се докаже, както и да има свобода да изразява идеите си в проектите /темата беше дискутирана на архитектурния форум "Без страх/10 след 10" този уикенд - бел.ред./. Работната атмосфера трябва да е модерна и спокойна, както и да предлага възможност за работа с нови и модерни технологии. Проектите - работата по интересни проекти или типове проекти, от които се интересува конкретният архитект, също е фактор, който оказва значително влияние върху ангажираността му към компанията.

 

 

"Да си архитект е престижно, но и много отговорно. Хората с това нелеко призвание често са неразбрани от широката общественост, защото мислят различно и виждат заобикалящата ни среда по различен начин. Въпреки това създават реалност, която може да отговори на почти всички високи очаквания. За нас от ААБ беше важно да изследваме именно тяхната мотивация, която е предпоставка за добре свършената работа. С това ние заявяваме своята позиция и ангажимент към архитектите в България", заяви арх. Анета Маркова, председател на УС на ААБ. Тя добави, че мисията на ААБ е да популяризира приноса и ролята на архитектите, урбанистите и дизайнерите в създаването на естетична и устойчива среда. Като професионалисти, които създават средата, те трябва заедно да защитят ценностите и истинската мисия на професията.

 

 

Асоциация на архитектите в България осъществява дейност в обществена полза и е насочена към създаване на мрежа за споделяне и разпространение на добри практики в областта на архитектурата и устройственото планиране, като по този начин се стреми да повиши професионалната квалификация на своите членове и допринесе за създаването на по-хармонична и устойчива среда. Следващият проект, който ААБ ще осъществи, е издаването на книгата на Джейн Джейкъбс „Смъртта и животът на големите американски градове", която променя светогледа за градоустройството.

 

 

Проучването Нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализацияе e на база 773 запитани архитекти в София и страната.

 

Kато цяло гилдията на архитектите се подмладява - тенденция, която се наблюдава и в Европа. Средната възраст на практикуващите професията у нас е под 30 години (50.6% са с опит по-малко от 5 години, а ¼ са между 30 и 35 години). 56.3% са жени, за сметка на мъжете, които са 43,7%. За сравнение в Европа това е по-скоро мъжка професия и съотношението е 63% мъже и 28% жени според изследването на Eвропейския съвет на архитектите.

 

 

 

 

Повече от половината архитекти у нас смятат, че секторът е силно конкурентен, а сред мотиваторите им за работа са: интересните проекти, екипната работа, креативността и възможността за развитие.

 

 

 

 

Висок е процентът на предпочитани проекти - той се концентрира около жилищните проекти - 78.6%. Интересен също е фактът, че интериорните проекти изпреварват в предпочитанията образователните и културни сгради. Желанието за работа по интериорни проекти в София е много по-изразено от това в страната с близо 17.8% процента разлика. Опазване на културното наследство и образованието са области, които привличат повече интереса на архитектите в страната, отколкото на тези в София.

 

 

 

 

Модерното работно място е важен фактор за тяхната реализация, в това число да е в крак с новите технологии, кариерното развитие, гъвкавостта и работната атмосфера.

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано