СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Парк "Възраждане" ще бъде разширен с нови 25 дка
 Facebook

Парк "Възраждане" ще бъде разширен с нови 25 дка17.07.2018 / 13:38 - CityBuild.bg

Ще има Развлекателно-рекреационен комплекс с аквапарк и басейни с минерална вода.

 

 

Всички съществуващи дървета на терена се запазват, като ще бъдат засадени още над 400 широколистни и иглолистни.

 

 

Високата част към Аквапарка като сграден фонд е изтеглена в северната част на терена, където граничи с оживена улица. По този начин се възпрепятства шума от преминаващите превозни средства.

 

 

 

Зоната с детски атракциони е изтеглена в дъното на терена, максимално далече от всички шумни и натоварени съоръжения.

 

 

 

Заведението за бързо хранене е централно разположено, с цел за бърз и лесен достъп от всички зони в Комплекса.

 

 

Развлекателно-рекреационният комплекс в парк „Възраждане" трябва да даде допълнителни функции за различни активности и отдих. Разположен върху площ от 6387,6 м², комплексът е развит на няколко нива, за да се осигури пространство за всички функционалности.

 

 

За повечето съоръжения ще се използва наличната минерална вода на находище „София-Баталова воденица", чиито лечебно-профилактични свойства се определят от ниската минерализация и наличието на карбонатни, сулфатни и натриеви йони, както и наличието на метасилициева киселина. Поради ниската си минерализация тази вода позволява да бъде използвана за всички басейни и пързалки в комплекса. Водата ще се използва още и за отопление на сградата, с което се цели намаляване на експлоатационните разходи. Ще бъде предложено и енергоефективно оборудване за всички възможни съоръжения.

 

 

Предвиден е достъп за хора с намалена подвижност до всички нива в развлекателно-рекрационния комплекс посредством асансьор. Главният вход на комплекса е предвиден от ул. "Българска морава", като касата и рецепцията се намират на партерно ниво в административната сграда.

 

 

Най-общо комплексът е разделен на две основни зони, които са предвидени с възможност за функциониране самостоятелно една от друга. По-голямата от тях е „Водно-развлекателна зона - Аквапарк", заемаща цялата открита площ на терена. Това е зоната, предвидена за посетители, търсещи водни забавления. Атракционите включват топъл хидромасажен басейн, основен развлекателен басейн в комбинация с детски, бебешки басейн за най-малките, детски басейн с водно-игрово съоръжение, наситено с пързалки, пръскалки и други атракции, заведение за бързо хранене и 5  пързалки за възрастни.

 

 

Другата зона - „Зона за релакс и рекреация", е разположена на ниво под терен. Достъпът до нея се осъществява посредством стълбищна клетка и асансьор от фоайето в основната сграда на комплекса. Тази зона разполага с басейн за плуване, термална зона и сектор с различни видове масажи.

 

 

Зоната разполага с басейн за плуване - шест самостоятелни коридора и подходящи стартови блокчета. Към нея са предвидени и хигиенни душове. Нивото, на което се намира зоната, е -3.75м, а височината в помещението е 4,50 м. Тази част от сградата е изнесена 1м над земята, което позволява използването на дневна светлина чрез разполагане на прозорци.

 

 

Термалната зона е разположена в тихата и спокойна част на етажа/нивото. Достъпна е посредством коридор от съблекалните и директен подход от общата/административна зона с рецепция, което улеснява обслужването й. Предлага процедури за възстановяванеи релакс като инфраред сауна, финландска сауна, парна баня, солна стая, рефлексологична суха кнайп пътека, охлаждаща зона с душове, шоково ведро комбинирано с душ, ледена купа и зона за релакс с меки кресла и шезлонги.

 

Зоната с масажи е разположена в тиха и спокойна част наетажа/нивото, непосредствено до единия подход към термалната зона, което позволява лесна комбинация между термални процедури и последващ масаж. Разполага с кабинет за козметика/масаж, помещение за мокър масаж, помещение с тангенторна вана и използване на минерална вода.

 

Концепция - тук.

 

Днес проектът беше представен от кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изпълнителния директор на „Софийски имоти" Димитър Шивачев. В началото на следващата година ще започне разширението на парка, като до края на 2019 година дейностите трябва да са приключи. На 26 юли СОС трябва да даде разрешение за реализирането на обекта.

 

 

9,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в разширението на парк „Възраждане". По-голямата част от средствата - 5,5 млн. лв., са собствените средства, а останалите са заем под формата на проект, с който ще се кандидатства пред ОПРР 2014-2020.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано