СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Взривиха високата сграда на ИПК „Родина” в София
 Facebook

Взривиха високата сграда на ИПК „Родина” в София27.04.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Строежът на вече разрушената сграда започва в началото на 80-те, като идеята е била там да бъде най-модерната печатница на Балканите.

 

Вчера чрез контролиран взрив с дистанционен механизъм беше съборена 17-етажната конструкция на ИПК „Родина” до София Тех Парк на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Малката сграда ще бъде разрушена без взрив етаж по етаж. Теренът от около 60 декара е на фирмата "Изток Плаза" на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма". Все още не е ясно какво ще има на терена в бъдеще. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.

 

На 1.30 минута

 

„Всичко мина по план. Обследвахме подробно и се спряхме на този вариант - сградата да падне в тази посока. Бяха направени близо 9 000 дупки и електрическа система за взривяване”, обясни инж. Георги Кираджийски, управител на "Хидрекс" ООД. След взрива започна почистване на "Цариградско шосе" от отломки и ако има щети по околните сгради, те ще бъдат поети от фирмата, ангажирана с взрива на сградата.

 

 
още от Новини

още от София