СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
WhATA AWARDS 2016: Победителите
 Facebook

WhATA AWARDS 2016: Победителите22.02.2017 / 15:29 - citybuild.bg

Вижте годишните награди за успехите и провалите в българската архитектура през 2016, определени от WhAT Association и 1015 гласа в онлайн гласуване.

 

 

Вижте победителите и коментарите на WhAT Association:

 

Архитектурно събитие на годината

 

Ян Геел в България

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

Датският архитект и общественик Ян Геел от години учи света как да прави градовете си по-приятелски и удобни за живеене. Тази есен се появи и в България и за 2 дни успя да изнесе лекция в Пловдив, презентация в София, да даде интервюта пред всички възможни медии, да се види с Фандъкова и да се снима с куп ентусиазирани млади урбанисти. А е на 80 години. Евала. Защо печели? Защото това беше архитектурното събитие с най-широк отзвук сред неархитекти, а неархитектите са важни. Те управляват градовете ни, те живеят в тях.

 

 

 

Изложба "Монументални истории"

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

 

През втората половина на ХХ в. между постколониалните държави в Африка и Близкия изток и техните социалистически посестрими се обменяли комунистически идеи, оръжие и научно-технически кадри, все в името на прогреса. Така след 1960 г. една мощна вълна български архитекти и инженери създават редица значими обществени сгради извън България, а сдружение Punct'o събра материали за този все още непознат период от българската архитектурна история в изложбата "Монументални истории".

 

 

 

Архитектурен конкурс на годината

 

Принудени сме да обявим 2016 година за нулева в категорията "Конкурс". Годината беше богата на обществени поръчки, но никоя от тях не получи "опаковката" и влиянието на реален архитектурен конкурс за идеи. Въвеждаме обаче новата позиция Honourable Mention, за единични герои като:

 

Конкурс "Тютюневият град на Пловдив"

 

Конкурсът за архитектурна и бизнес (!) идея какво да правим с тютюневите складове в Пловдив беше провокиран от нещастната съдба на първия полуразрушен склад през март и се оказа в разгара си тъкмо навреме за опожаряването на други 4 през август. Като цяло ситуацията около т.нар. "Тютюнев град" в бъдещата столица на културата 2019 е отвъд всякакво възмущение, но желанието на пловдивските архитекти да дефинират ценността на мястото и как то може да бъде от полза под формата на конкурс-диалог заслужава поздравления. Сега, доколко събраните предложения ще бъдат ползвани от Община Пловдив, е съвсем друг въпрос.

 

 

 

Архитектурна тенденция на годината

 

София "преоткрива" небостъргачите

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

100 години след другия свят София започна да се отърсва от равномерната си градска застройка и да се труфи с високи сгради. Новите софийски небостъргачи по правило изглеждат по-скоро дубайски, отколкото нюйоркски и пет пари не дават за характера и силуета на града. Защо печели? Защото преди да говорим за "визия за София", трябва да осъзнаем кое ще се вижда най-много и отдалеч. Сега е моментът да формулираме правилата, после ще е късно.

 

 

 

Граждански организации работят с институциите

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

 

Оставката на главния архитект на София в края на 2015 отпуши гражданска и експертна активност с цел промяна на градските политики. Резултатът е все повече обединения, форуми и комитети, които говорят, действат и искат да повлияят на развитието на градовете ни днес.

 

 

 

Сграда на годината

 

Magazia 1, Бургас

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

Magaziа 1 е нов културен център в преустроен склад от началото на ХХ в., разположен на Терминал Изток-1 на бургаското пристанище. Сградата демонстрира съвременност и последователност в архитектурната намеса. Защо печели? Защото предложи културен и архитектурно отговорен модел какво може да се направи със старите промишлени сгради у нас.

 

 

 

Общежитие от контейнери, София

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

 

През септември в кв. "Надежда" беше завършено първото общежитие от товарни контейнери, в което ще живеят 30 ученици от 153-то Спортно училище. С морските товарни контейнери архитектурата експериментира отдавна, но в България това относително евтино и бързо строителство е все още непознато. 

 

 

 

Ресторант/бар на годината

 

Бар Петък

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

Новият бар "Петък" вдигна летвата откъм пространство и напусна буквалния ъндърграунд, за да се засели в неочаквана траш индустриална находка до МВР на ул. "Гурко". Стената с живи растения е силен ход, височината е един път, а видеото с ремонта тип "the making of..." е една крачка напред към култа. Защо печели? Защото непринудено и без претенции показа как да се усвояват западналите градски пространства.

 

 

Космос

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

 

Космос е най-новият ресторант на собствениците на "Ракета ракия бар" и "Спутник" и предлага хай-тек интерпретации на традиционни балкантуристки ястия (като шопска салата с магданоз на пяна, например). Интериорът си играе с ретро футуризма от 60-те (осъзнато или не), комбиниран с щипка самоирония и пипнати метални детайли.

 

350 родопски одеяла в новото място в София с интериор на FUNKT

 

Градски бъг на годината

 

Реконструкцията на зала "София" в Борисовата градина

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

Тенис-зала "София" е построена през 1968 г. и е блестящ пример за навреме и добре отигран брутализъм у нас. През октомври залата беше "ремонтирана" за 1.8 млн. лв. с топлоизолиран видим бетон, сменена дограма и нови пристройки. Защо печели? Защото тази реконструкция е символ на упоритото неразбиране на същността на модернизма и ключовите качества на неговите сгради-емблеми.

 


Скандалите около тютюневите складове в Пловдив

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

 

Сигурни сме, че вече знаете всичко и за съборения тютюнев склад през март, и за изгорелите през август. Отношението към това индустриално наследство в Пловдив е един от толкова категоричните бъгове на 2016, че думите просто са излишни.

 

 

 

Нормалност на годината

 

Промяната в Камарата на архитектите в България

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

След смяната на ръководството в Камарата на архитектите има усещане за прозрачност и промяна, която се прави по съвременен начин. Използват се модерни канали за комуникация: streaming на заседанията, разяснителни клипове, собствен YouTube канал, жива Фейсбук страница. КАБ има ясно мнение и взема навременно отношение по актуални казуси като реконструкцията на хотел "Кемпински" (извинете, "Маринела"), Младост, инициира промени в ЗУТ и т.н. Защо печели? Защото, макар на пръв поглед нишово явление, има капацитета да повлияе на много хора. Лесен и удобен архитектурен процес е равно на спокойни и доволни архитектурни потребители.

 

 

 

Цветово решение на санираните сгради в Бургас по квартали

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

 

Бургас продължава похода си на община-отличник с още една заслужаваща отбелязване европеидност: таблица с цветове по RAL, които да се ползват при боядисване на новосанираните сгради в града. Цветовете са безконфликтни, а особено яки са логата, различни за всеки квартал, с които съответният блок трябва да се идентифицира. А най-хубавото е, че решениято вече се и прилагат. 

 

 

Книга на годината

 

Granta "Градът"

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

Последният брой на списание Granta беше с тема "Градът" и, съответно, архитектурата и градските въпроси бяха достойно засегнати в публицистични и художествени текстове. Защо печели? Защото неусетно те кара да мислиш за архитектура през литературата, а това е важно и въздейства силно.

 

 

 

"Градове за хората"

НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА

 

80-годишният урбанист и архитект Ян Геел посети България през есента и представи българското издание на книгата си "Градове за хората" в СГХГ. От издаването си през 2010 книгата е преведена на близо 30 езика и е един от най-влиятелните урбанистични текстове днес.

 

 

 

Личност на годината

 

Новият архитектурен администратор

НАГРАДА НА ЖУРИТО

 

През 2016 се смениха хората начело на ключови административни структури в голямата българска архитектурна игра. Две от най-популярните различни лица са новият главен архитект на София Здравко Здравков и новият председател на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. Но освен тях има още редицa повече или по-малко известни архитекти, които решиха да зарежат предишните си поприща и да влязат с тяло в по правило затлачената ни администрация, за да пробват реформи.

 

Това е и единствената номинация за личност на годината през 2016. Смятаме, че рано или късно всичко архитектурно опира до администрацията, за да излезе от света на пожелателното и да стане действителност. Затова нека фокусираме вниманието си върху новия архитектурен администратор. Да му дадем шанс и да го държим под око. Заявката за промяна е направена. Сега чакаме резултатите. 

 

2016 беше прекалено интересна година. За 2017 си пожелаваме само две неща: да има повече добра архитектура и либералната демокрация да не умре. 

 

Още за номинираните - тук.

 

 
още от Новини

още от Любопитно