СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Wienerberger Brick Award 2012
 Facebook

Wienerberger Brick Award 201210.05.2012 / 17:17 - citybuild.bg

Световният лидер на пазара на тухли представи международните награди за керамична архитектура. За първи път в международното жури участва и български архитект - Пламен Братков.  

 

Снимка: citybuild.bg. Арх. Пламен Братков (Aedes Studio) по време на днешната пресконференция за представяне на наградените обекти. Той беше номиниран за „Архитект на 2011" с проектите си за офис сграда на бул. "Александър Стамболийски" в София и жилищна сграда на ул. "Димитър Хаджикоцев" в София (виж тук).  

 

Победителите на Wienerberger Brick Award 2012 бяха обявени на церемония в кметството на Виена на 3 май.

 

 

Пет международни архитекти бяха наградени за тяхната изключителна работа при използването на тухлата като строителен материал. Петчленното жури избра южноафриканския архитект Питър Рич (Peter Rich) за носител на голямата награда и победител в категорията "Специални решения с тухли" за „Изложбен център Мапунгубве" (Mapungubwe Interpretation Centre) в Южна Африка. 

 

 

В категория "Жилищни сгради" наградата бе спечелена от шотландската архитектурна фирма Норд (NORD) за иновативния си проект „Електрическа подстанция за Олимпийските игри в Лондон 2012". Архитект Барт Ленс (Bart Lens) убеди журито в категорията "Еднофамилни къщи" със своя проект, озаглавен „Заешката дупка" (The Rabbit Hole). Португалските братя архитекти Франциско и Мануел Айрес Матеус (Francisco и Manuel Aires Mateus) получиха наградата в категория "Жилищни сгради" за проекта "Дом за възрастни хора" в Алкасар до Сал (Alcácer do Sal). В последната нова категория "Промяна на предназначението" словашкият архитект Павол Панак (Pavol Paňák) победи с личното си архитектурно ателие „Скривалището".

 

 

Наградите Brick Awards, които най-големият производител на тухли в света провежда в двугодишен цикъл от 2004 г. насам, отличават особено успешни примери за модерна керамична архитектура. Конкурсът има награден фонд от общо 27 000 евро. "Чрез Wienerberger Brick Awards, ние искаме да насочим светлината на прожекторите към иновативното и гъвкаво приложение на тухлата в днешната модерна архитектура", казва главният изпълнителен директор на Винербергер - Хаймо Шойх (Heimo Scheuch). "Във всички проекти прозира инстинктивното усещане, с което архитектите показват внимание към обкръжаващата среда. Това се отразява и в избора на материали", казва той.

 

От общо над 300 проекта, участвали в конкурса, архитектурни критици и журналисти подбраха 50 изключителни сгради от 28 страни и пет континента. Окончателнатото решение за петте победителя бе взето от международно жури, съставено от архитектите Пламен Братков (Plamen Bratkov) - България, Рудолф Финстервалдер (Rudolf Finsterwalder) - Германия, Хървое Храбак (Hrvoje Hrabak) - Хърватия, Джон Фолдбьорг Ласен (John Foldbjerg Lassen) - Дания и Занг Лей (Zhang Lei) - Китай.

 

 

Центърът Мапунгубве: Философията на местоположението - носителят на голямата награда и победител в категорията "Специални решения с тухли"

 

 

Целта на Питър Рич от Южна Африка, заедно с Майкъл Рамейдж и Джон Оксендорф е да се създаде пространство, в което да се излагат археологически находки в естествената им среда - Националния парк. Културният пейзаж на Мапунгубве е в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО от 2003 г.

 

Изложбеният център възкресява древни техники и сложни, научно обосновани методи на строителство. В сътрудничество с Университета в Кеймбридж и Масачузетския технологичен институт, архитектът анализира средиземноморски куполи като основа за проекта. "Балансът между утвърдени и нови технологии, заедно с препратки към изключителния местен пейзаж, създава архитектура с универсални и вечни измерения", казва членът на журито Хървое Храбак.

 

Извън своите архитектурни дейности, Питър Рич изследвал обстойно селищата на племената Ндебеле (Ndebele), Бантване (Bantwane) и Тсвана (Tswana): "Гледам стаите им и създавам нещо с философията, която се корени в смисъла на мястото." "Питър Рич Архитекти" са положили специални усилия да включат местното население в реализацията на проекта. За изграждането на новия комплекс, който се състои главно от различни по размер сводести павилиони, архитектите са използвали ръчно изработени тухли.

 

Олимпийска подстанция: Перфектната тухлена фасада

 

 

Шотландската архитектурна фирма Норд е победител в категорията "Нежилищни сгради" с „Електрическа подстанция за Олимпийските игри през 2012 г.", която е изградена в Олимпийското градче в Ийст Енд. Подходът на архитекта е чисто геометрично решение, подсилено с богата тухлена текстура от пепеляво черни тухли. Налице е контраст в дизайна на тухлената фасада между солидната маса от цокъла и ефирната тухлена зидария на горната част. "Журито прецени, че това е много успешен проект, благодарение на много ясната идея и перфектното изпълнение на тухлената фасада", казва членът на журито Занг Лей. Архитект Алън Пърт: "Монолитната семплост умишлено се отличава от зрелищната игра на форми, която е характерна за спортните съоръжения."

 

Заешката дупка: Тухлата дава хармония от основите до покрива

 

 

В категорията "Еднофамилни къщи" архитект Барт Ленс впечатли журито със своя проект в Гаасбек (Gaasbeek), Белгия, наречен "Заешката дупка". Той превръща полу-рухналата тухлена фермерска къща в жилищна сграда с прилежаща ветеринарна лечебница. Фуниевидна пристройка се обособява като преход между двете сгради. Основното предизвикателство е как да се приспособи старата фермерска къща, за да отговори на съвременните жилищни нужди, без да се нарушава провинциалния характер на района. Барт Ленс: "Тухлата се използва тук не само като строителен материал, но също така и като концепция за засилване на съществуващата структура. Тя е обединяващият елемент между миналото и настоящето."

 

Онова, което порази журито най-много, беше създаването на междинното пространство. Наистина е вдъхновяващо, когато човек застане навън и погледне през това напълно ново преддверие и не може да види какво е случва от другата страна, така че трябва да се води от светлината", казва Пламен Братков.

 

"Дом за възрастни хора" - Алкасар до Сал: Социална употреба с архитектурно качество

 

 

Архитектите Франциско и Мануел Айрес Матеус от Лисабон спечелиха наградата в категорията "Жилищни сгради" с „Дома за възрастни хора" в Алкасар до Сал. Те са създали жилищно пространство, което съчетава функционалност и удобство, като същевременно отговаря на нуждите на общността. "Нашата цел е да се гарантира на обитателите баланс между това да живеят в една общност на хора, нуждаещи се от грижи и нуждата от уважение към личния им живот", казват архитектите. Проектът предвиждаше интериорни стаи, чиято крайна употреба може да бъде определена от самите ползватели. Рудолф Финстервалдер: "Архитектурата се разбира като скулптура и по този начин запазват традицията на двамата португалски майстори Алваро Сиза (Álvaro Siza) и Едуардо Сауто де Моура (Eduardo Souto de Moura). Топлоизолираните стени са измазани отвън и завършват с бяло гланцирано покритие, което акцентира върху скулптурния характер на формите."

 

Според арх. Пламен Братков скритите тухли не са минус, а плюс за проекта. Той смята, че концепцията заедно с пластичността водят до социализиране. „Това беше моят фаворит, защото не е задължително единствено тухлата да е видима, за да спечели един проект такава награда”. Според него това е най-тухлената сграда и най-архитектурният проект от всички спечелили.

 

От тухлена пещ към архитектурно студио

 

 

В категорията "Промяна на предназначението" журито избра „Ателие за уикенда" на словашкия архитект Павол Панак. В продължение на повече от 10 години и със собствени усилия Павол Панак трансформира стара тухлена пещ в собствено артистично убежище в подножието на Карпатите, което сам нарича Скривалището. Джон Фолдбьорг Ласен: "Сградата е много вълнуваща, защото изразява толкова много емоция - в начина, по който тя създава пространството и как тя се слива с естествената околна среда." Основното пространство на студиото се определя от оригиналната пещ, използвана някога за изпичане на тухлите. С убеждението, че архитектурата изисква ред, традиция и развитие, студиото се придържа почти перфектно към правилото на Декартовата геометрия. С думите "Студиото отдава почит на традицията, приемствеността, пространството и оформянето на тухлата. Производството на тухли е особено трудна задача, изискваща концентрация, търпение и умение", архитект Павол Панак описва подхода си към проекта.

 

Според арх. Пламен Братков почти невидимата сграда е поезия - трябва да се види и почувства. 

 

Brick'12: Книгата

 

Детайли за проектите-победители и номинирани могат да се намерят в двуезичния архитектурен алманах "Brick'12" на издателство Калуей (Callwey) - луксозно издание, което е неразделна част от конкурса Wienerberger Brick Awards.

 

Във втората си част 240-страничното издание съдържа ново списание - Brick+, в което читателите могат да научат повече къде ходи топ архитектът Дейвид Чипърфийлд (David Chipperfield) на почивка, защо Нобеловият лауреат за литература Елфриде Йелинек (Elfriede Jelinek) е луда по артиста Курт Онсорг (Kurt Ohnsorg), a и как едно изцяло ново поколение от архитекти в Европа е развило страст към строителството с тухли.

 

Книгата "Brick'12" е налична в книжарниците в Германия, а от 15-ти май 2012 ще бъде на разположение в по-големите онлайн книжарници.

 

От 15 май започва конкурсът за наградите през 2014 година. В него могат да участват сгради, в които материалите са предимно керамика и са завършени след 2010-а година.     

 

За Винербергер www.wienerberger.bg

С общо 230 завода в 30 държави Винербергер е най-големият производител на тухли в света и най-големият производител на керемиди в Европа, както и лидер на пазара на бетонови павета в Централна и Източна Европа. Фирмата основана през 1819 г. и има 12,000 служители по цял свят.


Повече информация на www.brick10.com

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано

още от EuroBuild

още от Любопитно