СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Има забележки към проекта на "Фуксас" за обновяването на пл. „Св. Неделя“
 Facebook

Има забележки към проекта на "Фуксас" за обновяването на пл. „Св. Неделя“02.12.2019 / 07:00 - CityBuild.bg

Представяме ви различни мнения за идеята на италианското студио.

 

 

В петък стана ясно, че победителят в Международния конкурс за реконструкция на пл. „Света Неделя" е известното италианско студио Fuksas. То ще получи 70 000 лева и възможността да проектира реконструкцията на площада.

 

ИДЕЯТА НА ПРОЕКТАНТИТЕ

 

За нас водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии. Събрахме ги в един проект, с който вашият град да бъде разпознаваем за целия свят", посочи арх. Микеле Чинини от Fuksas.

 

 

Пешеходната зона пред сградите на Министерството на здравеопазването и „Булбанк" ще е със затревени квадрати.

 

 

Екипът иска да направи пространството достъпно за пешеходците, да запази историческия облик на площада, но и да го осъвремени с кристални осветителни тела с фотоволтаици, които ще светят в тъмните часове, а чрез някои от тях ще може да се зареждат мобилни телефони.

 

 

 

През лятото мястото ще се разхлажда с фонтани.

 

 

Проектът предвижда площад "Св. Неделя" да бъде пешеходен, компромис е направен само за трамвая, който ще заобикаля църквата, както и досега.

 

 

Предвижда се археологическите находки да бъдат покрити с прозрачен материал, по който пешеходците да минават. До самите находки ще се стига по нови стълби с амфитеатрални мотиви.

 

 

 

 

Концепцията предвижда да бъде удължена пешеходната зона за сметка на бул. "Александър Стамболийски". Бул. "Мария Луиза" в участъка от ул. "Позитано" през бул. "Александър Стамболийски" до бул. "Тодор Александров" също ще бъде затворен за автомобили. По ивицата вече ще преминават единствено трамваите.

 

 

Улица "Съборна" и зоната пред хотел "Балкан", което досега се ползваше като паркинг, също вече ще е пешеходна около църквата. 

 

Видео презентация на студиото:

 

 

Вижте проекта и тук.

 

РЕШЕНИЕТО НА ЖУРИТО

 

Това е добро решение за модерна, но ненатраплива елегантна градска среда. В изготвянето на техническото задание ще има много сериозна дискусия за това в каква степен да бъдат представени тези фотоволтаични елементи", каза председателят на журито Малина Едрева.

 

*Сред положителните коментари в социалните мрежи са: проектът е красив и модерен, има интересен сблъсък на модерно и класика, има цвят, зеленина и красота, авангардно решение - среща на цивилизациите.

 

 

КРИТИКИТЕ

Членът на журито арх. Борислав Игнатов (в качеството си на председател на Камарата на архитектите в България и сега общински съветник в Столична община от "Демократична България") за CityBuild.bg:

 

Казахте, че не сте съгласен с избора на първото място. Какви са причините?

 

Първо, има сериозни компромиси в комуникационното решение - примерно подлезът от метростанция „Сердика" откъм банката липсва в проекта - все едно, че не съществува, или се предлага да бъде затапен. Зоната от метростанцията и трамвайната спирка към кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" и връзката с бул. „Витоша" и Съдебната палата - всичко това е задръстено с тези озеленени квадратчета, които превръщат цялата зона в лабиринт. Смятам това за неприемливо.

 

Островът около църквата със зеленина и въобще целият имот не е взет предвид, въпреки че в заданието ясно беше казано, че трябва да бъде запазен. Стъклените покрития върху археологията са изключително проблемни - особено при дъжд. Те искат много поддържка. Стъклените „чадъри" (осветителните тела с фотоволтаици - бел. ред.) са голям проблем - те изцяло неглижират църквата и се конкурират с нея, затварят гледки към джамията и античната ос на града. Няма връзка с характера на столицата, проектът е маниерен. Смятам, че такива пикселизирани елементи отдавна са отживелица. Освен това проектът изисква огромна инвестиция и огромни пари за поддръжка.

 

Това Ваше мнение ще бъде ли включено в забележките и препоръките към студиото преди проектирането?

 

Има доста забележки към проекта, но моето категорично мнение е, че не може да се премира на първо място проект с толкова много компромиси и да се разчита на поправка след това. В останалите проекти - от второ до четвърто място, също има сериозни компромиси с археология, комуникации, изпълнение и бюджет. Това са скъпи и помпозни проекти - общо взето, дубайска схема с показни изпълнения, които теглят вниманието към себе си по най-нескромен начин, а църквата и градската среда са неглижирани.

 

Кой беше Вашият фаворит?

 

Моят фаворит е проектът, който остана на пето място (на Wilmotte & Associés Architectes - Франция - бел. ред). Това е добра, силна концепция, полезна за града, защото създава площад със зеленина, вдигната в короните на дърветата. Проходимо и удобно е за детски и инвалидни колички и за всякакво използване на пространството. Умно и изпълнимо решение, с много по-нисък бюджет. Зеленият остров около църквата прераства в целия площад и тушира конкуренцията между банката, старите сгради, хотела. Проектът консервира археологията отдолу, не създава стълби и препятствия, деликатен и съвременен е.

 

 

 

 

Като гражданин и като общински съветник ще настоявам в Столичния общински съвет да се обсъди какво решение да се вземе, тъй като важен е общественият интерес, а не толерирането на пренесени и „лепнати" върху площад „Света Неделя" решения, които създават чужда и неприсъща среда в София. 

 

Какво мислите за паралелния конкурс, който проведоха САБ и КАБ-София град?

 

Ще се запозная с проектите, но това е алтернативен, необвързващ конкурс, който няма тежест за реализация.

 

*Сред критичните коментари са: проектът е кичозен и натруфен, има студено излъчване, прилича на чакалнята на Централна гара, липсват дървета, има дисонанс с околните сгради, запушва се единствената проходима пътна артерия в центъра - бул. "Стамболийски", има вероятност и там да има изискване на КАТ да има ограничители покрай трамвайните релси, идеята руините на Антична Сердика да се покрият със стъкло и да ходиш върху тях е отблъскваща, проектът е скъп за изработка и поддръжка и ще бъде занемарен, липсва духът на Стара София. Хората питат къде са дърветата около църквата, защо на визуализациите не се виждат жълтите павета към Ларгото, някои наричат проекта „София - мой малък Сингапур". Всички се притесняват за изпълнението, за да не се повтори случаят с „Граф Игнатиев".

 

 

МНЕНИЕТО НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ

Главният архитект на София Здравко Здравков (Столична община - Направление „Архитектура и градоустройство") за CityBuild.bg:

 

Как ще коментирате изказването на члена на журито арх. Борислав Игнатов, че пъpвoпpeмиpaният пpoeĸт нe дaвa нaй-дoбpитe peзyлтaти, а прeдcтaвeнитe paзpaбoтĸи нe oтгoвapят нa зaдaниeтo и нe ca ocoбeнo дoбpи?

 

Всеки член на журито има своето мнение, затова сме поканили професионалисти. Не очакваме всички да разсъждават еднакво, и това говори за прозрачността на процеса. Коренно противоположни бяха мненията във взимането на решение - дори при отстраняването на двама участника (проектите бяха 7 - бел. ред.) дебатите продължиха повече от два часа. Всеки има своя фаворит.

 

Имам усещането, че проектът ще се реализира именно защото Столична община за пръв път проведе такъв конкурс - без намеса на възложител, без каквито и да е манипулации. И най-важното е, че международното  жури е изключително авторитетно. Присъстваха колеги с респектиращи биографии, върху които не може да се оказва натиск.

 

Само идеите от проекта-победител ли ще бъдат реализирани, или ще се ползват идеи и от другите проекти - от второ до пето място?

 

Всеки един от проектите получи своите препоръки, които ще бъдат дадени на първопремирания колектив, така че проектът да се подобри значително, за да отговаря на изискванията ни като възложител и на максимално запазване на средата. Едно от условията на конкурса беше проектът да е изпълним и реалистичен и неслучайно тези проекти, които предвиждат много сериозна намеса като промяна на геометрията, създаване на подземни пространства или създаване на нови амфитеатри, бяха класирани малко по-назад. Повечето от колективите са се концентрирали върху това да се освободи този център на София от транзитно преминаващи автомобили, като във всички проекти се разглеждат възможности за продължаване на пешеходните връзки.

 

Конкурсните условия са да поканим първопремирания колектив за сключване на договор. Предполагам, в рамките на месец ще проведем срещи с арх. Масилимиано Фуксас, за да обсъдим условията. Надявам се да постигнем резултати и да сключим договор за разработване на работен проект, защото идейният е наистина добър и се очаква до края на следващата година или началото на 2021 реално да стартират строителните дейности. По регламент, ако първопремираният колектив се откаже от договор, такъв се предлага на колектива, класиран на второ място. Надявам се да не задействаме такава клауза.

 

А какви са препоръките на журито към проекта-победител?

 

Аз не съм участвал в журито, все пак съм възложител.

 

Ще бъдат ли официално оповестени?

 

По-скоро препоръките ще бъдат дадени на колектива на студио „Фуксас" (в събота, ден след обявяването на резултатите от конкурса, арх. Здравков все пак каза, че част от препоръките са свързани с озеленяването и броя на осветителните тела - бел. ред.).  

 

Знаете, че има паралелен конкурс на САБ и КАБ за площада. Ще вземете ли под внимание техните идеи?

 

Ще видим проектите и ако има добри идеи, ще запознаем колектива на „Фуксас" с вижданията на колегите. Крайната ни цел е не да се делим на САБ, КАБ и Столична община, а да намерим най-доброто за софиянци, защото този площад ще остане за поредица поколения. На същото място търсим форума на античния град, така че когато направим това пространство качествено, очаквам хората да го припознаят и да се върнат.

 

Вие лично имате ли фаворит?

 

Имах, но той не беше класиран на първо място.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от Интервюта