СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Има загинали в опожарената 24-етажна жилищна сграда в Лондон
 Facebook

Има загинали в опожарената 24-етажна жилищна сграда в Лондон14.06.2017 / 11:44 - citybuild.bg

Проблемът с пожарозащитата на блока е повдигнат още през 2012-та, а миналата година той е реновиран.

 

 

 

Пожарът в Grenfell Tower е тръгнал от втория етаж в 12:54 часа местно време, а малко след това пламъците са обхванали почти цялата сграда. В битката с огнената стихия са се включили 200 пожарникари. Бе съобщено, че някои от живеещите там не са могли да бъдат евакуирани. 50 души са били откарани в болница. В сградата са живели 125 семейства.  

 

 

През 2012 г. става ясно, че пожарозащитата не е била проверявано дълго време, има проблеми със системата за аварийно осветление и електрозахранването. Общинският блок е построен през 1974 г. като част от проекта Lancaster Road и наскоро е подложен на ремонт за 10 млн. паунда, завършен през май миналата година. Не е ясно обаче до каква степен проблемите са разрешени при реконструкцията. Жители са изразили загриженост за единствения авариен изход в сградата през 2016 г., предупреждавайки, че ако този изход бъде блокиран при пожар, хората ще бъдат хванати в капан.

 

 

Блокът в Лондон е идентичен на българските, които имат подобни проблеми. Припомняме, че наскоро Сдружение „Български врати, прозорци и фасади” поиска по-сериозен контрол и ежегодна профилактика на пожароустойчивите и евакуационни врати, а Българска асоциация за изолации в строителството настоя за използването на по-висок клас материали за високи сгради и работи върху предложение за промени в Наредба № Iз-1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар". 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Избрано