СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
14 заявления са подадени за международния конкурс за пл. "Света Неделя"
 Facebook

14 заявления са подадени за международния конкурс за пл. "Света Неделя"15.05.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Офертите са на архитекти от Италия, Франция, Русия, Турция, Румъния и България.

 

14 оферти от архитектурни колективи са подадени в международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя" в историческия център на София. Най-много са българските и италианските екипи, има по едно предложение от френски, румънски, турски и руски архитекти.

 

 

Известните apxитeĸтypни бюpa Wilmotte & Associés /Франция/ и Fuksas /Италия/ ca пoдaли зaявлeния зa yчacтиe в ĸoнĸypca зa обновяване нa плoщaд „Cвeтa Heдeля" в София.

 

„Вилмот архитекти" помагат за новата визия на бул. "Македония" в столицата. Едно от най-големите френски архитектурни бюра е автор на редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и др.

 

Macимилиaнo Фyĸcac пък e eдин oт нaй-влиятeлнитe apxитeĸти в Итaлия. Hocитeл е нa peдицa мeждyнapoдни oтличия и е гocт лeĸтop в peдицa yнивepcитeти. Ѕtudіо Fukѕаѕ имa oфиcи в Pyм, Πapиж и Шeнжeн. Πpoeĸтитe им ca xapaĸтepни cъc cвoятa дъpзocт и apтиcтичнocт. Миналата година арх. Масимилиано Фуксас беше в София по повод втория международен Ден на италианския дизайн и участва в конференция в Бизнес център "Вертиго". Той се запозна с пространството около площад „Св. Неделя" и препоръча да освободим центъра на столицата от автомобили.

 

Офертите, отворени в  НАГ вчера, са само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят своя професионален опит до момента. На 20 и 21 юни тази година журито от 15 души ще проведе финално заседание, на което ще селектира 7 от тях, които ще бъдат поканени от Столична община да разработят проекти за обновлението на площада. След това разработените идейни проекти ще бъдат класирани, като този, който ще получи първа награда, ще получи и покана от Столичната община за реализация на проекта. Подобен конкурс с ограничено участие и на два етапа се провежда за първи път у нас през последните години, независимо, че е световна практика.

 

Снимка: CityBuild.bg


В международното жури участват специалисти от цял свят, които са безспорни авторитети в своите области. Съгласие да са част от него са дали и изявени българи, сред които арх. Георги Дойчинов, който работи в Германия и Австрия, арх. Адриана Начева, чието студио е в Лондон и тя е в Топ 8 на жените архитекти в света, председателят на Камарата на българските архитекти арх. Борислав Игнатов, който има 10 години опит в архитектурни проекти в САЩ, Галина Тачиева, която има множество реализирани проекти в САЩ, Русия и Латинска Америка и доц. Йорданка Кандулкова, международно признат специалист по опазване на културното наследство. Сред участниците от чужбина е  Мартин Аарц, директор на отдела по градоустройство на общината в Ротердам, сред чиито проекти е реконструкцията на историческия център на Ротердам, главният архитект на Варшава Марлена Хапах, директорът на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана Йони Бабоци, главният архитект на Москва Сергей Кузнецов. Член на журито е и италианският архитект Паоло Дезидери, сред чиито работи са високоскоростната жп гара в Казабланка и новата опера във Флоренция, както и неговият колега Сотирис Цолус, архитект от Атина, който в момента ръководи RMJM Dubai. В журито е основателят и главен редактор на ArchDaily Дейвид Басулто, а от страна на Столичната община участва Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.  Всички членове на журито са и преподаватели или гостуващи лектори в световно известни университети.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Възложителят определя обща сума за награди към участниците в конкурса в размер на 250 000 лева, които ще бъдат разпределени, както следва: за класирания на I-во място проект - парична награда в размер на 70 000 лева, за втория - 60 000 лева, за трето място - 50 000 лв., за четвъртия - 40 000 лв., а за класирания на пето място проект - 30 000 лева. 

 

Сайт на конкурса

 

*Междувременно беше извършен авариен ремонт на настилката на пл. "Св. Неделя", защото плочките около църквата бяха силно начупени от минаващи по площада автомобили. Храмът пък има ново фасадно осветление със средства от строителната фирма "Главболгарстрой".

 

 

 

 


Снимка: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от АРТ