СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Закон за архитектурата подготвя Съюзът на архитектите в България
 Facebook

Закон за архитектурата подготвя Съюзът на архитектите в България21.11.2019 / 14:40 - CityBuild.bg

Това е една от точките в дневния ред на 30-то Общо събрание на САБ на 30 ноември.

 

"Темата за Закон на архитектурата стои и е важна - най-малкото, защото практически никъде в нашите закони и нормативи не намира място понятието „архитектура". Искам да подчертая смисъла на разработването на този закон. Той е преди всичко в това, че сега проблемите на архитектурата или са пренасочвани, или са разпиляни, и се третират като периферна тематика в различни закони (например в ЗОП, Закона за авторското право, а и в Закона за камарите). Чрез Закона за архитектурата тези проблеми ще се поставят в центъра на един закон и в тяхната взаимовръзка", казва проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на САБ.

 

"И, нека отворя една скоба - ние, като общност, трябва да си поставим задачата да работим върху този закон именно, за да видим всички тези проблеми в тяхната връзка и взаимна тежест. Това ще ни даде готовност и да реагираме във всички отделни законови инициативи и практики от задълбочена и ценностно осмислена наша позиция. (...) това, което трябва да е неговата сърцевина, е да постави и защити тези обществени отношения в тяхната комплексност и цялостност в името на архитектурата като част от културата - в нейните измерения, както материални, така и духовни - което е особено пренебрегвано, и само частично и ограничено третирано в законодателството", казва още проф. д-р арх. Булев.

 

 

Закон за архитектурата има връзка и с алтернативния конкурс на САБ и КАБ за столичния площад "Света Неделя", защото според проф. д-р арх. Тодор Булев конкурсът на Столична община ощетява българските представители на съсловието. По думите му в България няма правила, които да постигат архитектурно качество, а се следват правилата на обществените поръчки.  

 

Изложба по подадените проекти в паралелния конкурс на браншовите организации се очаква на 26 ноември. Тя ще бъде последвана от пресконференция в БТА на 27 ноември. Дискусия за пл. „Св. Неделя" и столичния център ще има на 29 ноември, когато ще е и журирането на публиката, а обявяването на резултатите ще е на 30 ноември - по време на Общото събрание на САБ. Резултатите от официалния конкурс на Столична община се очаква да станат ясни на 28 или на 29 ноември.

 

Снимки: CityBuild.bg


По време на общото събрание председателят на УС на САБ ще направи експозе за миналото, състоянието и бъдещето на САБ, както и за изпълнение на решенията на 29-то Общо събрание. Предвижда се приемане на примерната структура на Закон за архитектурата, план-програма за разработване на нов Устав, мандатната програма на САБ, анализ на състоянието, начинът за стопанисване и условията за  отдаване под наем на имотите на САБ и стратегия за управление на недвижимата собственост.

 

"Очевидно, САБ има нужда от определени трансформации и по-осезаема външна изява. Ако използваме архитектурен термин, той има нужда от „регенерация", която да го адаптира по-добре към сегашната действителност и той да придобие нова стойност за своите членове, за българските архитекти, които са извън него и в професионалния и обществен живот. (...) Промяната, която вярвам, че всички желаем, изисква много, но преди всичко ясно формулиране на целите и съпричастност към тях - на първо място, на нашия, вътрешносъюзен „актив" (както се казваше преди) или „елит" (както се казва сега). Резултатът на тази промяна трябва да бъде нов публичен образ на САБ, нова притегателна сила сред младите и недотам младите архитекти, ново самочувствие на архитектите, в засилване на присъствието на архитектурната общност в обществото, и в крайна сметка - по-силна защита от нас, като творчески Съюз, на архитектурата като велико човешко умение и творчество", кзва проф. д-р арх. Булев. Целия доклад вижте тук.

 

 
още от Новини

още от Страната