СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Законодателни промени обмислят за дюните и строежите по Черноморието
 Facebook

Законодателни промени обмислят за дюните и строежите по Черноморието18.02.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

До два месеца междуведомствена работна група трябва да разгледа проблемите.

 

В състава на групата са представители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Дирекцията за национален строителен контрол, министерствата на околната среда и водите и на туризма. Те трябва да направят прецизен анализ на всички случаи. Важна задача пред експертите за решаване на проблема с дюните и тяхното опазване като природно богатство е да се даде определение на това дали са природно образувание или са терен.

 

В петък министърът запозна депутатите с предприетите действия по последните сигнали за нарушения, свързани със строителни дейности по морето. Съставени са актове за установяване на административни нарушения до строителя и лицето, упражняващо строителен надзор на обект „Курортен комплекс Алепу вилидж" в община Созопол. Относно строителството на територията на къмпинг „Градина" от възложителя е деклариран отказ от реализирането му. При извършена допълнителна проверка на 29.01.2019 г. е установено, че изкопът на строежа е засипан и теренът е изравнен. По отношение на имота на плаж „Корал" Аврамова обясни, че е неоправдано от терен от 40 дка да се отчуждят 100 кв. м дюни, защото останалата част от него остава с възможност за строеж. Тя напомни, че за него от 2014 г. има заповед на МОСВ за спиране на строителството, която не е отменена и е потвърдена от ВАС, така че в момента там не може да се строи. Не са стартирали никакви процедури по екологичното законодателство, за да се получи разрешение за отпадане на тази заповед.

 

Министър Аврамова добави, че по-голяма част от дюните са в частни имоти. В периода 2006-2007 г. те са  връщани като земеделски земи, включително и чрез т.нар. заменки. Част от тях са сменили предназначението си и вече са част от урбанизирана територия, с разрешително за строеж. По окрупнени показатели, ако държавата реши да изкупи всички зони и да ги отчужди, ще са необходими над 1 млрд. лв., потвърди министърът. И обърна внимание, че за отчуждаване е необходима експертна оценка на вещи лица. Всеки един терен трябва да бъде изследван в неговата специфика и да има решение за всеки конкретен случай, каза Аврамова.

 

 
още от Новини

още от Страната