СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Залагаме стратегически проекти със Сърбия и Румъния като част от Дунавската стратегия
 Facebook

Залагаме стратегически проекти със Сърбия и Румъния като част от Дунавската стратегия14.01.2021 / 16:26 - CityBuild.bg

Един от тях е свързан с изграждане на мостове, пристанища, фериботни връзки и велоалея.

 

България залага стратегически подход при изпълнението на Дунавската стратегия за периода 2021-2027 г. По време на онлайн работна среща на Националните координатори на стратегията вчера бяха обсъдени напредъкът и бъдещите стъпки относно процеса по интегриране на приоритетите в бъдещите програми, т.нар. „embedding process". България заедно с Румъния и Сърбия са предвидили три стратегически проекта за развитие на районите по поречието на река Дунав, които ще се финансират по европейските трансгранични програми.

 

С Румъния страната ни разработва проект за цялостно предпроектно проучване на българския и румънски бряг, което да покаже нуждите и необходимостта от изграждането на нови мостове, речни пристанища и фериботни връзки, както и проект за изграждане на велоалея - част от липсващия последен участък на маршрута Euro Velo 6 на българска и румънска територия. Със Сърбия се разработва общ проект за доставка на модерно оборудване и обучение на правоохранителните служби и населението за защита от природни бедствия.

 

България подкрепя създадената мрежа на Управляващите органи, отговорни за програмите, финансирани от ЕСИФ като инструмент за координиране и наблюдение на изпълнението на действията и проектите по Дунавската стратегия, включени в програмите на национално ниво. Тя ще бъде от особено значение за координиране на процеса и при бъдещите програмни периоди. 

 

Дунавската стратегия е приета от Европейската комисия през 2010 г. и обхваща 14 държави. Стратегията залага на регионалния подход - насърчаване на съвместната работа между широк кръг от заинтересовани страни за справяне с общите предизвикателства, но без да се създават нови институции.

 

 
още от Новини

още от Страната