СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Замазки „Баумит Солидо“ се грижат за нашето здраве и комфорт
 Facebook

Замазки „Баумит Солидо“ се грижат за нашето здраве и комфорт08.04.2020 / 12:24 - CityBuild.bg

За създаване на стабилна повърхност и по-тежка подова конструкция, която редуцира шумовото въздействие и стабилизира температурата.

 

Здравословното, енергоспестяващо и комфортно обитаване повишава качеството на нашия живот и така успяваме да си почиваме по-добре, да се зареждаме с повече положителна енергия и да се преборваме по-лесно с предизвикателствата на ежедневието.  „Баумит" предлага редица продукти, които лесно биха могли да бъдат причислени към категорията здравословни: специалната серия за мазане Клима, продуктите от серията Санова, перфектните топлоизолационни системи. Една група продукти, която обаче на пръв поглед няма нищо общо с въпроса за здравословния начин на обитаване, е групата на подовите замазки Солидо.

 

 

Какво е характерно за замазките Баумит Солидо? Те са материали с относително голямо обемно тегло и създават твърда и тежка основа по пода на сградата. А голямата маса означава редукция на шумовото въздействие и по-специално на въздушния шум. Тя означава още стабилизиране на температурата в помещенията и липса на вредни емисии. Всичко това, освен теоретично, се доказва и експериментално, в къщичките на най-големия в Европа изследователски парк за строителни материали - Вива парк, създаден от „Баумит".

 

В националните наредби на отделните държави са заложени стойности за максимално допустимото натоварване от шум за отделните конструктивни елементи на сградите. Ако сравним стойностите за въздушния шум на тавански плочи при различните начини на изграждането им, ще открием, че в максимална степен той се редуцира именно когато в градежа е включен слой от стандартна замазка с голямо обемно тегло. За да бъде ефектът още по-значим, трябва да увеличим и дебелината на слоя. Така по-плътната и с по-голяма дебелина Баумит Солидо способства за по-голямото тегло на пода, а оттам до по-добра шумоизолация и до по-здравословен климат в помещението.

 

 

Колкото един материал е с по-висока плътност, толкова по-голям топлинен капацитет притежава той. Този показател представлява обемът топлина, който материалът може да поеме, да погълне при нагряване. Когато околната температура се понижи и стане по-ниска от тази на материала, тогава той е готов да отдаде обратно съхранената в себе си топлина до момента на изравняване на температурите. Ако едно помещение е твърде прегрято, тежките конструктивни елементи (стени, подове, тавани) поемат част от топлината на въздуха и така поддържат по-здравословния климат в помещенията. А когато температурата на въздуха се понижи, стените и плочите отдават обратно съхранената топлина към помещението и то изстива доста по-бавно.

 

Казаното дотук означава едно - тежките, плътни замазки Баумит Солидо буферират и спомагат да се компенсират колебанията на температурата в помещенията, и така се грижат в по-висока степен за нашето здраве и комфорт. Това важи не само през зимния период, а е особено изразено през лятото, когато се намалява честотата на прегряване на помещенията и колебанията на температурата в тях.

 

Европейски сертификат EmiCode

 

Замазките Баумит Солидо са на цименто-пясъчна основа. Летливите органични съединения тук практически отсъстват. Това са безвредни природни материали с много ниски от хигиенна гледна точка емисии. Затова те са идеални както по време на строителство, така и непосредствено след завършването му и в по-късните етапи от експлоатацията на обектите.

 

„Баумит" сертифицира продуктите Солидо по така наречения EmiCode (европейски сертификат за свободни или с ниско съдържание на емисии продукти) и получи за тях най-високия клас „ЕС 1 Plus", което отново означава най-здравословни.

 

 

Автор: д-р инж. Красимир Делов, главен технолог на „Баумит България"

 

 
още от Новини

още от Баш майстор