СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Запазват здравите и премахват болните дървета на „Чакъла“ в Шумен
 Facebook

Запазват здравите и премахват болните дървета на „Чакъла“ в Шумен11.07.2018 / 13:22 - CityBuild.bg

Общината предвижда ремонт на част от улица „Беласица“ и изграждане на 24 паркоместа.

 

Комисията с председател инж. лесовъд Коста Костов, назначена със заповед на кмета на Шумен Любомир Христов, направи оглед на съществуващата растителност в района на бившата бензиностанция на тополите на ул. „Цар Освободител“ близо до ДКЦ1 (т.н. „Чакъла). Тя излезе със становище да се запазят две големи групи западна туя. Дърветата са здрави и могат да се впишат в новото парково пространство. Експертите предлагат още да се разшири зелената ивица между предвидените 24 паркоместа, което ще даде възможност да се засадят най-малко още осем нови дървета от подходящи за градско озеленяване видове.

 

Според специалистите трябва да се премахне дървото от вида конски кестен, който е над 50-годишен, в лошо състояние, с хралупи и сухи клони. Дървото е в начален стадий на обезлистване, констатираха проверяващите. В хралупите се събира вода, която изтича през дървесината на стъблото. Освен това по него има и отвори от замръзване.

 

Пет дървета от вида явор са с механични повреди и заболявания, а стволовете им са опасно наклонени към тротоара и трябва да бъдат отстранени. Една група от вида западна туя с лош външен вид също е увредена и експертите предлагат да бъде премахната.

 

 

 

 

Комисията е в състав: председател - Коста Костов – лесовъд, Община Шумен, и членове: л. арх. Десислава Лунчева – гл. експерт „Озеленяване“, Община Шумен, инж. лесовъд Антон Дончев – Регионална дирекция по горите, инж. лесовъд Ивелин Тодоров – Регионална дирекция по горите, инж. лесовъд Елка Димитрова – ОП „Паркове и обредна дейност".

 

 
още от Новини

още от Страната